čtvrtek 22. března 2012

MUHAMMAD MERA ZABIT

Po 32 hodinách operace v Croix-Daurade severně od Toulouse, Francie, policie informovala, že terorista Muhammad Mera, který je podezříván z vražd tří vojáků, rábího a tří žáků židovské školy OTZAR HA-TORAH, byl zabit v přestřelce.
Francouzská televize informuje, že na závěrečné etapě operace byli zraněni tři policisté. Celkem během operace jich bylo zraněno osm.


Operace, jejímž účelem bylo zajetí nebo neutralizace teroristy, začala v noci na 21. března. Bratr podezřelého se udal na polcii, byly také zadrženi manželka a matka Muhammada Mery. Během prvních minut operace byli zraněni tři policisté, poté začala jednání s ozbrojeným teroristou. Po 10. hodinách od začátku operace byli evakuováni obyvatelé domů, v němž se terorista ukrýval, a obyvatelé sousedních domů. V noci na 22. března Muhammad Mera, který vyjádřil vůli "zemřít se zbraní v ruce", ukončil jakékoliv kontakty s policisty. 

21. března večer, francouzská média informovala o zatčení Mery, ale tyto informace nebyly potvrzeny.

Chvíli před zahájením závěrečné fáze šturmu hlava francouzského Ministervtva vnitra Claude Gueant sdělil novinářům, že minulou nocí Mera nereagoval na výzvy policistů vrátit se k jednání. Po několika hodinách mlčení, jednotky speciální policie se odhodlaly k šturmu. Zazněly tři výbuchy.

Okolo poledne policisté opustili dům, v němž se ukrýval terorista. Mnozí příslušníci speciální jednotky, pyrotechnici a hasiči v domě však zůstali: nejspíš se dům prověřoval na výbušniny, výbušná zařízení, zbraně a munici. Bylo prohlášeno, že terorista byl neutralizován.

V 1220 se znovu strhla intenzivní přestřelka. Francouzské televizní stanice informovali, že nejspíš Muhammad Mera nekladl odpor policistům sám. V 1230 vyšlo najevo, že terorista je zabit.


MAR 22/12, 1213, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat