neděle 25. března 2012

"SMRT ARABŮM" V JERUZALÉMSKÉM OBCHODNÍM CENTRU

Mezinárodní média věnují značnou pozornost incidentu, který se odehrál minulý týden v jeruzalémském obchodním centru MALCHA. Informují, že po fotbalovém zápasu, který se odehrával na stadionu TEDDY, stovky fanoušků klubu BEITAR učinili arabský pogrom.
Jak píše izraelský deník HAARETZ, který informoval o těchto událostech jako první, fanoušci napadli araby, kteří seděli v kavárně obchodního centra. Fanoušci plivali na návštěvníky a uráželi je, aniž by si dělali rozdíly, zda jde o muže či ženy, dospělé či děti. 

Na pomoc "svým" přišli arabští uklízeči, kterým se podařilo odehnat výtržníky. Ale poslední se pak vrátili s novými posilami a skandovali "Smrt arabům", načež napadli arabské pracovníky obchodního centra. Obětí nebyly, jelikož majitelé restaurací a obchodů odmítli vydat výtržníkům nože a pálky, píše HAARETZ.

Ředitel security služby komplexu Avi Biton vyslal na místo své podřízené, ale ani ti nezvládli nastolit pořádek. Musela se přivolat policie, která dorazila na místo až 40 minut po začátku střetů. Na rozkaz policie obchodní centrum bylo vyklízeno od návštěvníků.

Ředitel obchodního centra Gidi Avraami označil tyto události za "hanebné a šokujíce rasistickým incidentem" a omluvil se arabským zaměstnancům. Ředitel security služby slíbil, že zpřísní bezpečnostní opatření během fotbalových zápasů. 

Nehledě na to, že policie měla k dispozici záznamy z bezpečnostních kamer, ani jeden z účastníků výtržností nebyl zatčen. Tisková služba policie odůvodnila takový závěr tím, že policejní orgány neobdržely žádnou žalobu v souvislosti s incidentem.

Ze všech izraelských novin o těchto výtržnostech informoval pouze HAARETZ. Tato skutečnost, stejně jako absence zatčení, pobouřila izraelské bloggery. "Nejsou žaloby - nejsou zatčení. Znamená to, že arabské pogromy jsou v Izraeli zákonné?", píše jeden z nich.

Západní média informují své čtenáře, že BEITAR, který se kdysi považoval za vedoucí izraelský klub, již byl nejednou disciplinárně trestán za rasistické projevy svých fanoušků. Jak podotýká britský list THE INDEPENDENT, jeruzalémský klub odmítá služby arabských fotbalistů pouze proto, aby nekazil vztahy s tzv. "ultras".

Populární blog +972 se dívá na problém z širšího úhlu: "Představte si, že by stovky arabských fandů skandovali "Smrt židům" a napadli ženy a děti v obchodním centru RAMAT-AVIV, a následně by začali lynčovat uklízeče, kteří jim přišli pomoci... Teď si představte, že policie by v tomto případě nikoho nezatkla, jelikož nikdo by nepodal žalobu".

Zdůrazněme, že izraelská média, zejména rozhlasová stanice KOL YISRAEL informovala také o incidentech, kdy fanoušci jeruzalémského BEITARu během výjezdových zápasů byli napadáni arabskými fanoušky.


MAR 25/12, 1400, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat