neděle 25. března 2012

PARITA STRACHU: CO ZACHRÁNÍ IZRAEL PŘED JADERNOU VÁLKOU

Reuven Pedatzur, HAARETZ


Ironie osudu. V podvečer první války v Perském zálivu v roce 1990, generální štáb ZAHALu rozhodl, že zruší projekt nové ponorky pro námořnictvo. Rozhodnutí o zrušení bylo aktivně propagováno tehdejším náměstkem velitele generálního štábu Ehudem Barakem. V nejbližších dnech právě Ehud Barak, nynější ministr obrany, podepíše v Německu smlouvu o dodání šesté ponorky pro izraelské námořnictvo. 
Naštěstí vláda Německa, které pořad má výčitky svědomí kvůli nalezeným po válce v Zálivu informacím o tom, že řada německých firem pomáhala Iráku v tvorbě chemických zbraní, souhlasila s předáním Izraeli dvou ponorek téhož modelu, jehož návrh byl strornován velitelem generálního štábu ZAHALu. Od té doby se k nim přidaly ještě 3. A teď přišla na řadu šestá.


Šest ponorek třídy DOLPHIN je izraelskou odpovědí na íránský jaderný projekt. Nikoliv nesmyslný, krátkozraký a dlouhodobě neefektivní útok na íránská jaderná zařízení. Podobný útok, podle nejoptimističtějších předpovědí, zdrží vývoj jaderného programu na několik měsíců, nepřiměje je však vzdát se tohoto programu a neodradí je od touhy po atomové bombě.

Izraelské vedení se musí ve svém strategickém plánování kotvit jen k jednomu bodu: Írán bude mít jadernou zbraň. V takovém případě, jediným způsobem nepřipustit použití těchto zbraní nepřátelským íránským režimem je vytvoření tzv. "parity strachu", která připomíná to, co se odehrávalo mezi USA a Sovětským svazem během Studené války. Pouze v tomto případě, kdy íránským vůdcům bude jasné, že odpovědí na jakýkoliv pokus využít jaderné zbraně proti Izraeli budou rakety s jadernými hlavicemi, vystřelené na íránská hlavní města, situace se nevymkne kontrole.

Nikdo v Íránu nemá zájem o národní katastrofu takových rozměrů jen proto, aby usmrtili několik stovek tisíc obyvatel zionistického aglomerátu. V rozporu s tím, co se nám snaží vnutit někteří izraelští vůdci, íránští lídři netrpí suicidálními sklony a nechtějí přivést národní katastrofu.

V této spojitosti lze pochopit důležitost ponorek třídy DOLPHIN. Pro to, aby byl vytvořen spolehlivý systém odstrašení, řinčení zbraněmi oficiálního Jeruzaléma před íránským vedením nestačí. Rovněž jako nestačí výroky o tom, že Izrael má jaderný potenciál.

Musíme demonstrovat schopnost oplatit úder. Jinými slovy, íránci musí pochopit, že i kdyby se jim podařilo nečekaně udeřit na židovský stát, Izrael zachová schopnost zareagovat tím nejničivějším způsobem.

Zahraniční zdroje informují, že ponorka DOLPHIN, která se nachází ve službě u izraelkého námořnictva, je doopravdy vyzbrojena okřídlenými raketami s jadernými hlavicemi, jejichž dolet je cca. 150 km.

Všechny ponorky jsou osazený podobnými raketomety, které mohou odpalovat rakety izraelské výroby třídy POPAY a které jsou schopny "dopravit" do cíle jaderný náboj  vysokého výkonu Není ani pochyb, že izraelské námořnictvo, které má k dispozici 6 ponorek (tři z nich už jsou v Izraeli, čtvrtá přijde letos, pátá - v 2014, a zbytek se dopraví ještě za několik let), bude hodnotit naši)


MAR 25/12, 2258, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat