pondělí 19. března 2012

THE NEW YORK TIMES: MOSSAD SOUHLASÍ S AMERICKOU ROZVĚDKOU. ÍRÁN MOHL UKONČIT JADERNÝ PROGRAM V ROCE 2003

Před dvěmi lety získala americká rozvědka nová data, týkající se íránského jaderného programu. Jak informuje THE NEW YORK TIMES (NYT) jednoznačná odpověď na otázku, zda Írán vyvíjí jaderné zbraně, však dosud není.
Podle americké rozvědky, do jejíchž rukou se dostaly zprávy íránských úředníků, vedení Islámské republiky se rozhodlo znovuobnovit práce nad jadernými zbraněmi. Do té doby se předpokládalo, že Islámská republika tyto práce ukončila ještě v roce 2003.

Ale i v současné době, nehledě na stupňující mezinárodní tlak na Írán, řada pracovníků amerických speciálních služeb souhlasí s přítomností mezer v chápání íránské situace. Analytici se snaží o vytvoření uceleného obrazu z informací, které se spíš "umožňuje pochopit to, co íránci nedělají, než to, čím jsou ve skutečnosti zaměstnány".

Jeden z bývalých vysoce postavených pracovníků rozvědky se však doznal k tomu, že je "na 75 % přesvědčen v tom, že Írán svůj jaderný program neobnovoval". Jeho kolega podotkl: "Írán je rozvědce téměr nepřístupný. Ještě víc než Severní Korea".

Američtí analytici se domnívají, že obohacování uranu v Íránu pokračuje nehledě na to, že jaderný program skončil v roce 2003 na nařízení ajatollahu Ali Khameneiho. Podle představitelů rozvědky, Khameneiho autorita je příliš vysoká na to, aby současná vláda jeho stanovisko ignorovala a znovu obnovila práce nad vytvořením zbraní. "Měli jsme přesvědčivé důkazy toho, že program byl zastaven", řekl jeden z vysoce postavených amerických úředníků.

MOSSAD souhlasí s hodnocením americké rozvědky, zatímco izraelští politici trvají na agresivních akcích proti Íránu, který je hrozbou pro existenci židovského státu.


MAR 19/12, 1302, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat