pátek 16. března 2012

LEVICOVÉ AKTIVISTKY: ARABOVÉ NÁS SEXUÁLNĚ OBTĚŽUJÍ

Deník HAARETZ vydal tento pátek článek o žalobách levicových aktivistek, které se účastní "akcí solidarity" s palestinci, na sexuální obtěžování ze strany arabů.

V článku se říká, že téma sexuálního obtěžování ze strany palestinců vůči izraelským a zahraničním aktivistkám se stala jedním z nejdiskutovanějších témat za poslední týden.

Důvodem zvýšeného zájmu o toto téma se stal dopis jedné z aktivistek hnutí Anarchisté proti plotu, ve které sděluje svým stoupenkyním své pocity z demonstrace 10. února 2012 ve vesnici Kfar a-Dikh. Autorka si ve svém dopise stěžuje na nikoliv náhodné doteky, příliš pozorné pohledy a nejednou zazněvší  na její adresu slovo "sharmuta" (lehká děva - arab.). 

Novinář HAARETZu Avi Isascharof podotýká, že za poslední 2 roky levicové aktivistky již 6 krát podaly stížnost na sexuální obtěžování (přičemž v jednom případě se jednalo o pokus o znásilnění), ale tyto žaloby se nikdy nedostaly k soudu.

Přitom aktivistky, především představitelky feministických organizací, si stěžují na přístup svých kolegů mužského pohlaví k tomuto tématu.Pole HAARETZu, muži z levicových organizací obviňují své kolegyně z přílišné citlivosti, která "škodí odporování okupaci".

Olej do ohně přidaly také i nedávno vydané plakáty proti dohodě mezi vládou Izraele a obyvateli osady Migron. Na plakátech je vyobrazena sklenice s vazelinou a na rudém pozadí bylo napsáno "Migron amok" (což připomíná "garon amok" - "hluboký krk"). Níže bylo napsáno: "Držte hubu, předkloňte se a spolkněte, přece víte, že tohle chcete". Plakát vyvolat bouři protestu ženských levicových organizací, které v tom spatřily výzvu k sexuálnímu násilí.


MAR 16/12, 1531, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat