pondělí 19. března 2012

DIPLOMATÉ EU: NÁRŮST POTYČEK OSADNÍKŮ S ARABY

Diplomaté evropských států, kteří pracují v Ramallahu, připravili návrh reportu o potyčkách izraelských osadníků s arabskými obyvateli Iudee a Samarie. Podle předkladatel tohoto dokumentu, za rok 2011 bylo zaregistrováno 411 napadení extremisticky naladěných osadníků na araby, což je značně víc v porovnání s minulými roky.Tal v roce 2010 bylo zaregistrováno 266 případů napadení, a v roce 2009 - 132. Do seznamu byly zahrnuty i případy házení kamenů a odpadků, zapalování domů a mešit, ničení skotu a ničení olivových stromů.

V důsledku střetů 3 arabští obyvatele zemřeli a 183 bylo zraněno.

Na druhou stranu, v reportu se píše o tom, že arabští obyvatele Iudee a Samarie zabili 8 židů, a také i celou rodinu (nejspíš se jedná o rodinu Fogel), 37 osadníků bylo zraněno. V reportu se zdůrazňuje, že široká arabská odvěta na tyto činy nebyla.

V reportu také stojí, že 90 % žalob, podaných arabskými obyvateli Iudee a Samarie neměly za následek soudní proces a obvinění. Podání samotných žalob je ztíženo tím, že musí být v hebrejštině.

Přestupky izraelců se hodnotí a trestají z hlediska občanského zákoníku, přestupky arabů však - z hlediska vojenského stavu.

Další pohyb reportu byl ztížen Holandskem, které na všech osmi stránkách reportu napsalo: "Nizozemsko s reportem nesouhlasí".

Je nutno podotknout: v dokumentu se také píše, že izraelští vojáci pomohli odvrátit střety mezi oběma stranami během sběru oliv.


MAR 19/12, 1530, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat