sobota 31. března 2012

REPORT ZE DNE ZEMĚ, PÁTEK 30. BŘEZNA 2012


V pátek ráno přibližně dvě stovky arabů vyšlo na demonstraci ve vesnici Kfar-Qana, která je okolo Nazaretu. Stovky místních obyvatel se vydaly do ulic Sakhninu a Araby, kde protestovaly proti "rasismu" a "diskriminaci".
Několik tisíc arabů vyšlo na demonstraci v Beit-Lechemu. Pořádek byl udržován palestinskými bezpečnostními sílami. Posílena byla ochrana hradla Kever Rachel, které se nachází na hranici mezi Beit-Lechemem a Jeruzalémem.


Desítky mladých palestinců se shromáždilo u hradla v okolí Shchemu. O provokacích se neinformovalo.

Okolo poledne se dostaly první zprávy o střetech mladých arabů s izraelskými vojáky na hradle Qalandia (jižně od Ramallahu). Pohraničníci použili zvláštní prostředky pro rozehnání demonstrací. Několik arabů si vyžádalo medicínskou pomoc.

Později arabové začali házet kameny a zápalné láhve na vojáky okolo Shchemu, v okresu Sultan Suleiman. I tam byly použity prostředky pro rozehnání demonstrace. Několik lidí utrpělo zranění.

Několik stovek obyvatel Taybehu se účastnilo akce, také zasvěcené Dni Země. Výrostci se pokoušeli házet kameny na policisty, ale dospělí hned výtržnictví ukončili.

Okolo 1400 palestinské zdroje informují, že izraelští vojáci několikrát varovně vystřelili na dav lidí, který se shromáždil u hradla Eretz, na severní hranici sektoru Gaza. Tvrdí se, že jsou zranění.

Lebanonské úřady informují, že z důvodu konání "pochodu na Jeruzalém" se okolo pevnosti Bofor sešlo na 3 tisíce palestinských arabů. Iordanské úřady také informují, že protestních akcích se zúčastnilo celkem 8 tisíc palestinců.

Ve starém městě Jeruzaléma, u Shchemské brány bylo zatčeno 17 palestinců, kteří se účastnili nepokojů během konání Dne Země. Mezi zatčenými je jeden z lídrů FATAHu Qader Abdel Qader. Dva palestinští výrostci byli zadrženi ve vesnici A-Tur ve východním Jeruzalémě proto, že házeli na policisty kameny. 

Palestinské zdroje informují, že v důsledku střelby na hradlu ERETZ byla těžce zraněna jedna osoba. Podle palestinců, mladý muž vlezl na pohraniční plot a byl střelen do zad. Zraněno bylo dalších 6 palestinců.


MAR 31/12, 1756, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat