neděle 25. března 2012

VYŠETŘOVÁNÍ: STARŠÍ BRATR ZABITÉHO TOULOUSKÉHO STŘELCE BYL JEHO IDEOLOGICKÝM VŮDCEM


V sobotu 24. března v obci Auterive (okruh Vrchní Guaronne) byl zadržen 29letý Abdelqader Mera, starší brat Muhammada Mery, toulouského teroristy, který zabil 7 lidí. Spolu s Abdelqaderem byla zadržena i jeho  družka Yasmina Mesbah.

Tentýž den zadržení byli  v doprovodu jednotky antiteroristické sekce kriminální policie převezeni letadlem do Paříže a umístěni do speciálního bunkru Levallois-Perret. V neděli budou vyslechnuti soudními vyšetřovateli, informuje LA DEPECHE.

Abdelqader Mera stále trvá na tom, že se se svým bratrem rozhádal. Přitom bezprostředně po zatčení stihl prohlásit, že je "pyšný na to, jak zemřel Muhammed". Policie ví, že Abdelqader je pevně přesvědčeným vahhabitem, ale při prohledávání jeho obydlí se nenašlo nic provokativního: ani zbraně, ani extremistická literatura v jeho bytě nalezeny nebyly.

Nicméně vyšetřovatelé také vědí, že 6. března, kdy byl ukraden skutr Yamaha Tmax, který byl využit Muhammadem Merou jako nástroj k páchání zločinů, Abdelqader byl vedle svého bratra. Kromě toho, existuje velké množství svědeckých výpovědí, které tvrdí, že bratři společně obědvali v období mezi útoky na vojáky a útokem na židovskou školu OTZAR HA-TORAH v Toulouse.

Ovšem, tohle není zločinem, ale policie má v rukou svědectví, podle nichž ráno 19. března se Abdelqader  nacházel bezprostředně vedle budovy OTZAR HA-TORAH. Není vyloučeno, že vedl pozorování za školou. Vyšetřovatelé podotýkají, kde přesně se nacházel v těchto hodinách mobilní telefon Mery-staršího a komu přesně z něj Abdelqader volal.

Podle předběžných informací, Abdelqader Mera pomáhal přepravovat vojáky-jihadisty do Iráku v roce 2007. Tři roky poté se vydal do Egyptu za "prohloubeným studiem Koranu". Podezřívá se z napojení na radikální islamistickou organizaci na jihu Francie. Podle názoru vyšetřování Mera-starší mohl hrát roli "duchovního vůdce" svého bratra.


MAR 25/12, 1521, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat