pondělí 26. března 2012

AHMADINEJAD PLIVAL JED V PŘÍMÉM PŘENOSU


Emigranti z Íránu, kteří žijí v Německu, a židovské organizace tohoto státu vystoupily se zdrcující kritikou německé televize ZDF, který minulý týden odvysílal rozhovor s íránským prezidentem Mahmudem Ahmadinejadem. V rozhovoru se ovšem neobešlo bez popírání Holocaustu.
ZDF je veřejnou televizní stanicí, financovanou výhradně z peněz daňových poplatníků. V pořadu televizní stanice s íránským prezidentem mluvil německý novinář Klaus Kleber.


Během rozhovoru Ahmadinejad opět zpochybnil historické fakty masového vyhlazování židů během 2. světové války. Ten také hrubě skočil do řeči novináři, který se snažil nastartovat diskuzi o perzekuci demokratické opozice v Íránu.

"Holocaust je izraelskou lží, která se využívá k represím palestinců", řekl íránský prezident v rozhovoru ZDF.

Prezident Centrální židovské rady Německa Dieter Grauman reagoval na skandální rozhovor. Podle jeho názoru, ZDF poskytl Ahmadinejadovi prostor pro "plivání jedu".

"Jsem docela zklamán tím, že vážený novinář veřejné televize dělá rozhovor s politikem, který je znám svými marginálními a extremistickými postoji. Ten otevřeně popírá Holocaust, a interviewer ani nemůže nijak zareagovat", řekl Grauman.

Klaus Kleber však opáčil, že nechtěl kontrovat Ahmadinejadovi jen proto, aby ho nevyprovokoval k ještě extremističtějším výrokům.

V Německu je popírání Holocaustu zakázáno zákonem, ale již nejednou íránští politici a diplomaté v německých médiích toto ustanovení několikrát porušovali.

Tak, německé úřady se rozhodly, že nebudou používat zákon o zákazu popírání Holocaustu proti íránskému politikovi Mohammadu Larijanimu. V roce 2008 Larijani vystoupil na jedné z akcí německého ministerstva zahraničí s řečí, která obsahovala téze o popírání Holocaustu. Ještě před rokem jeho bratr Ali Larijani vyjádřil podobný postoj ve svém vystoupení na bezpečnostní konferenci v Mníchově.

I když zákon, zakazující popírání Holocaustu se aktivně využívá proti neonacistům, německé autority se však pořád neodhodlaly uplatnit tento zákon proti oficiálním íránským představitelům. 

Německý vědec íránského původu Vakhiet Vahdat-Khag charakterizoval rozhovor s Ahmadinejadem jako "nepříliš pečlivou" práci novinářů: "Ahmadinejad se představil jako mírumilovný politik, svůj stát - jako oběť izraelských intrik, který údajně má ve světě nespravedlivě velký vliv. Teheran vyhodnotil toto interview jako neskutečný úspěch íránské politiky a hlavně Ahmadinejadův. Tohle vše se děje za peníze německých daňových poplatníků", podotkl Vakhdat-Khag.

Vakhdat-Khad zkoumá takové jevy, jako porušení lidských prav v Íránu a muslimský antisemitismus. Před nedávnem vydal knihu zvanou "Islamistický totalitarismus". Německý politik íránského původu, poslanec Bundestagu za stranu Zelených Omid Nuripur označil rozhovor za neúspěšný, především pro novináře Klebera. "Interviewer se nedotknul tématu perzekucí íránským režimem jinak smýšlejících. Je to obrovskou profesní chybou, jelikož otázka dodržování občanských prav nemůže být oddělena od problému jaderných zbraní. Ahmadinejad skončil svojí řeč těmito slovy: "Náš stát se ve mnohém podobá Německu. Líbíte se mi, pane Klebere". Nebylo to jen tak."


MAR 26/12, 1245, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat