pondělí 26. března 2012

EHUD BARAK: ÍRÁN SE BOJÍ VYTVOŘIT JADERNOU BOMBU


Ministr obrany Ehud Barak v rozhovoru s radiostanicí RESHET BET řekl, že íránské autority se neodhodlaly k dokončení svého jaderného programu. "Teheran se bojí útoku USA nebo jakéhokoliv jiného státu", řekl ministr a dodal, že Izrael a USA jsou jednotné ve svém názoru na Írán.
Podle Baraka, jediné téma, kde existují rozdílné názory, je okamžik vojenského zákroku. "USA má prostředky, které jim umožní konat i později. Naše možnosti jsou však omezeny", konstatoval ministr.


Jeho kolega, ministr pro záležitosti rozvědky Dan Meridor, který se zabývá v izraelské vládě také otázkami atomové energie, poskytl interview televizní stanici CNN. V tomto rozhovoru vyzval k ukončení diskuze nad možným útokem na íránská jaderná zařízení. "Škoda, že ne všichni moji kolegové sdílí můj názor. Povídání o tom jen škodí", řekl Meridor.

Svoje slova podpořil citátem z westernu "Good, Bad and The Ugly". "Když chceš střílet - střílej, nekecej. Nehodlám mluvit o válce. Mezinárodní společenství vynakládá veškeré úsilí, aby se z Íránu nestala jaderná država. Sankce se musí osvědčit", řekl Meridor.

Přitom podotkl, že íránský režim, který se považuje za vykonavatele Allahovy vůle, je přesvědčen, že má právo poučovat ostatní státy, jak mají žít. "Írán se domnívá, že Izrael nemá právo na existenci. Vyvíjí-li stát s takovými názory jadernou zbraň, pak je tato hrozba myšlena vážně".


MAR 26/12, 1326, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat