sobota 31. března 2012

ARMÁDA SE PŘIPRAVUJE NA "POCHOD MILIONŮ"

V pátek 30. března palestinští arabové slaví tzv. Den Země, který je vzpomínkovou akcí zasvěcenou událostem, které se odehrály před 36 lety. Kvůli vysokému riziku provokací na hranicích Izraele a Sýrie, podél hranic s Palestinskou autonomii a také v Jeruzalémě a arabských obcích na izraelském území byla  zavedena mimořádná opatření.
V noci na 30. března armáda zavedla blokádu palestinských území v Iudei a Samarii. Vjezd palestinských arabů na izraelské území je povolen jen z důvodů humanitární povahy.

Policie zvýšila úroveň pohotovosti a zavedla mimořádná bezpečnostní opatření, především v Jeruzalémě a okolí. Na Chrámovou horu je povolen vstup pouze muslimským mužům, starším 40 let (ženy omezení nemají). Nehledě na určité panující obavy, páteční modlitba proběhla bez incidentů.

V pátek ráno náčelník generálního štábu ZAHALu gen.-leut. Benni Gantz podnikl okružní jízdu kolem severní hranice a také se zastavil na hradlech na hranici s Palestinskou autonomii. Generální inspektor policie Yonachan Danino prověřil také připravenost policejních orgánů k možným provokacím.  

Palestinští arabové podnikají "pochody na Jeruzalém" nejen v PA a Izraeli, ale také v Sýrii, Lebanonu a Iordanii. Organizátoři pochodů říkali, že celkový počet účastníků překročí 2 miliony osob.


MAR 31/12, 1743, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat