neděle 25. března 2012

ZEEV BRAUDE JE SOUZEN ZA TO, ŽE MÁLEM BYL ZABIT


Na odchodu Purimu, v neděli, obyvatel Kiryat-Arby, bývalý leningraďan, Ze'ev Braude, se musí dostavit na soud, jelikož levicově zaměřená extrémistická, sponzorovaná zahraničními zájmovými skupinami a státy organizace YESH G'VUL iniciovala proti němu soudní proces. Proces probíhá na Rozhodčím jeruzalémském soudě, který se nachází na Migrash-Harusim.
V prosinci 2008 policie "osvobodila" budovu v Hevronu, která podle všech platných dokladů patřila židům. Ze'evův syn, student yeshivy, byl v tu dobu ve škole. Prvními, jako vždycky, se o všem dozvídají ženy. Rachel zavolala manželovi a řekla, že policie zahájila vyhnání židů na rozkaz ministra obrany. 


Ze'ev, který v tu dobu byl v práci, se musel omluvit a vydal se do Hevronu. Nevěděl, že na cestě narazí na araby, kteří už o něm věděli a číhali na něj. Napadli jej, způsobili mu středně těžká poranění hlavy a zlomili mu ruku. Zaútočili totiž na něj kamennými bloky, kovovou armaturou a pálkami. 

Arab, ten, který za podpory advokátů od YESH G'VUL podal na Ze'eva žalobu, seděl na své oběti a bil ho těžkým kamenem do hlavy.

Ten kamen se stopy krve na něm se pak našel a byl přiložen k vyšetřování. Ze'eva vraždili. Chvilku předtím než upadl do bezvědomí, které na něj vrhala smrt, Ze'ev vytáhl pistoli a vystřelil do útočníků. Araba, který ho málem zavraždil, Ze'ev zranil. Dnes je Ze'ev stíhanou osobou, jen proto, že se nenechal zabít!

Není však novinou, že policie a izraelská prokuratura nestíhá araby za útoky na osadníky. Místo toho odsoudí žida kvůli sebeobraně, nehledě na to, že byla nutná, jelikož jeho životu hrozilo smrtelné nebezpečí.

Tento výstřel slyšel druhý žid, který byl vyzbrojen samopalem a přiběhl na pomoc. Jen tohle zachránilo Braudemu život. Ale nezachránilo před policií, která ho zatkla a zahájila proti němu trestní řízení.

Podle logiky našich prokurátorů, útok arabské "přesily" na žida za účelem jeho vraždy není zločinem, ani když má za následek zadokumentované soudním lékařem příznaky těžkého ublížení na zdraví. Zločinem je jakýkoliv pokus sebeobrany a kladení odporu útočníkům. Ovšem, je-li napadeným osadník. 

Advokátovi z organizace HONENU se podařilo prokázat, že Braude je nevinný a ten byl následně propuštěn na svobodu. Prokurátoři však trvali na svém a vyhráli: Ze'ev a jiní osadníci mají zákaz sebeobrany pro příště. Odteď Braude je "nebezpečnou osobou" pro slušnou společnost (k níž, podle prokurátorů, nejspíše patří také i arabové, kteří ho přepadli).

Když izraelský farmář zastřelil beduina, který raboval jeho farmu, Knesset ihned zareagoval vydáním "zákona Dromiho", který umožňuje chránit lidem vlastní majetek i se zbraní v ruce. Ale na osadníky prokuratura tento zákon neuplatní: přece je tam napsáno "člověk", Braude je však osadníkem. 

Kauza Braudeho byla však znovu otevřena na popud extremistické levicové organizaci YESH G'VUL a jejím vlivným sponzorům a patronům z řad politiků a vysoce postavených úředníků.

Arabové, kteří na Ze'eva Braudeho zaútočili, titíž osoby, kteří mu způsobili újmu na zdraví, nemohou být potrestáni: nezúčastnili se trestního řízení a soud o nich nemůže rozhodnout, jelikož nemá z čeho. "Kameramani", kteří natáčeli tento lynč, nejsou obviněni z neposkytnutí pomoci (tahle skutková podstata se také používá izraelskou prokuraturou vyloženě proti osadníkům a pravicovým aktivistům, a tihle "režiséři" byli členy organizace YESH G'VUL a pracovali s kamerami organizace).

Tohle všechno staví otázku o roli YESH G'VUL v této historii, v níž nejspíše má svůj podil, jelikož tuto kauzu vyprovokovala a doteď jí "patronuje". Provokateři YESH-G'VUL pracují za peníze zahraničních sponzorů a hájí jejich zájmy, a vyšetřovatelé a prokurátoři pokrývají je na úkor izraelských daňových poplatníků... kteří jim platí z pokladny ministerstva vnitřní bezpečnost pod bědlivým dohledem poslance Knessetu Yitzhaka Aronoviche (NDI)! Jen menší paradox: Aronovich je třetí po Libermanovi člověk ve straně, který se obrací na své voliče s nacionalisticky pravicovým diskurzem...


MAR 25/12, 1545, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat