pátek 9. března 2012

IAF ZABILO HLAVU VÝBORŮ NÁRODNÍHO ODPORU

Tisková služba ZAHALu informovala, že v pátek okolo 1600 izraelské vzdušné síly provedly operaci likvidace teroristů v sektoru Gaza. Palestinské zdroje informují, že IAF ostřelovaly automobil, jedoucí na západ od Gazy. V důsledku střelby zahynuli 2 osoby a jedna byla zraněna, byla hospitalizována v kritickém stavu.
Rozhlasová stanice KOL YISRAEL informuje, že byl zabit šéf Výborů národního odporu Zukheir el-Keysi a jeho asistent Mahmud Hanani, který byl před nedávnem propuštěn z vězení v rámci dohody o osvobození Gilata Shalita. Mahmud Hanani, který dříve žil ve Shkhemu, byl po propuštění z vězení deportován do sektoru Gaza. Podle zprávy ZAHALu byly na modrý automobil Opel, v němž se nacházeli teroristé, vystřeleny 2 rakety, obě zasáhly cíl.

Několik hodin před tím palestinci ostřelovali izraelské území minometnými granáty. ZAHAL informuje, že zodpovědnost za ostřelování leží výhradně na bojovnícich Výborů národního odporu, kteří to provedli na rozkaz HAMASu.

Zdůrazňuje se však, že bodová likvidace nebyla přímo spojena s dnešním minometovým ostřelováním okresu Eshkol. Podle izraelských speciálních služeb, Zukheir el-Keysi a Mahmud Hanani se zabývali přípravou teroristických útoků v okolí izraelsko-egyptské hranice. 

Likvidace lídrů Výborů národního odporu měla za účel odvrácení teroristického útoku. Teroristé se snažili dostat na území Izraele ze Sinaie, střílet na auta a autobusy minometnými granáty a podniknout několik výbuchů podle stejného scénáře, jako tomu bylo 18.09.2011. Není vyloučeno, že bojovníci plánovali únosy izraelských vojáků.


MAR 9/12, 2129, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat