sobota 10. března 2012

BĚHEM VÍKENDU NA IZRAEL BYLO VYSTŘELENO VÍC JAK 100 RAKET - SOUHRN

Po provedení operace bodové likvidace lídra Výborů národního odporu Zukheira el-Keysiho a druhého vysoce postaveného bojovníka této skupiny Mahmuda Hanani, palestinští teroristé zahájili ostřelování židovského státu raketami GRAD a QASSAM a také minometnými granáty.
Tři lidé byli zraněni po výbuchu rakety QASSAM na poli v okruhu Eshkol v pátek, všichni zranění jsou zahraničními pracovníky z Thailandu. Jeden z nich byl těžce zraněn střepy, ještě jeden - středně těžce, třetí pouze lehce.

Kromě toho pět lidí bylo zraněno v nepřímé souvislosti s raketovými ostřely: dvoje bylo zraněno v důsledku autohavárie v Ashdodu, kde se auta náhle zastavila po zaznění sirény TZEVA ADOM.

Za tento víkend na Izrael byo vystřeleno víc jak 100 raket: na Beer-Shevu palestinští teroristé vypustily 17 GRADů. 15 z nich bylo zničeno systémem KIPAT BARZEL (Železná kopule). Celkem za tento víkend systém KIPAT BARZEL zničil 31 raketu ze 33. Představitelé ZAHALu informovali, že systémy protiraketové obrany ukázaly vysokou efektivitu v boji proti raketovému ostřelování.

ZAHAL podotýká, že KIPAT BARZEL nesestřeluje všechny rakety, ale pouze ty, které představují bezprostřední hrozbu pro obyvatelstvo. Ukazuje-li výpočet traektorie letu, že raketa vybuchne v otevřeném terénu, nechává se dopadnout na toto místo. Převážná většina raketových útoků nepřinesla značné škody. V důsledku výbuchu rakety u Sderotu začaly hořet budovy. V důsledku opětovné palby izraelských ozbrojených sil bylo zničeno 15 palestinských bojovníků, přičemž žádné oběti na civilistech nejsou hlášeny. Převážná většina obětí z palestinské strany - bojovníci Islámského jihadu a Výborů národního odporu, kteří se dostali do útoku IAF během své přípravy raketového ostřelování izraelského území. 

Ministr obrany Ehud Barak navštívil v sobotu ostřelované okresy. Ten pochválil bezchybnost fungování systému KIPAT BARZEL a vyjádřil předpoklad. že raketové ostřelování potrvá den-dva. Ehud Barak komentoval operaci likvidace lídra VNO.

Podle ministra Baraka, el-Keysi a Mahmud Hanani byli tzv. "tikajícími bombami": aktivně pracovali na prípravě teroristického útoku na hranici Izraele a Sinaie, který měl připomínat teroristický útok z 18. srpna 2011, v jehož důsledku zahynulo 8 izraelců. Přitom Barak dodal, že nemůže se vší jistotou říci, zda je připravovaný útok je odvracen. Obecní úřady Beer-Shevy, Gan-Yavne, Ashkelonu a Ashdodu vyhlásiyl zrušení nedělní výuky na školách a školkách. Při tom ve vesničkách poblíž sektoru Gaza, kde školy a školky mají speciální upevněné pokoje, nedělní výuka bude.


MAR 10/12, 2313, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat