neděle 22. ledna 2012

ZDROJ VE FATAHU: CHUDOBA V GAZE JE MÝTUS HAMASU

Vedení Palestinské národní správy hrozí, že zruší prezidentské a parlamentní volby, jež se mají uskutečnit 4. května. Tuto hrozbu odůvodňuje nutností uzavřít národní smír mezi FATAHem a HAMASem. Řekl o tom zdroj ve správě PA.
Podle palestinského představitele, negociace se pro Hnutí islámského odporu staly taktickým krokem ve spojitosti s tím, že se regionální podmínky změnily po událostech "arabského jara". "HAMAS se na tento krok nikdy nedíval vážně", řekl on.

Ten řekl, že se životní podmínky v sektoru Gaza značně líší od těch na Západním břehu: "HAMAS je s takovou situací spokojen: vláda autonomie platí úřeníkům Gazy, a ceny v sektoru jsou o 70 % nižší, než u nás. Proč něco měnit?", ptá se představitel FATAHu.

Egyptský vyslanec v PA Yassir Otman sdělil agentuře MAAN, že pro překonání rozporů mezi stranami může do vyjednávání vstoupit vedení Egyptu. Ten řekl, že společné výbory FATAHu a HAMASu nezvládli jejich úkol. Odpovědnost za neúspěch v jednáních leží na obou stranách, kdy zmařily návštěvu delegace egyptských prostředníků plánovanou na konec ledna. Teď lídři konkurenčních hnutí musí jet zpátky do Káhiry.
 

Materiál připraven podle: http://www.newsru.co.il/mideast/22jan2012/fath_a208.html?fb
JAN 22, 1908, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat