neděle 22. ledna 2012

NOVÍ EGYPTŠTÍ LÍDŘI NENÁŠLI MÍSTO PRO IZRAEL NA BLIZKÉM VÝCHODĚ

Islamisté, kteří zvítězili ve volbách do egyptského parlamentu, dělají vše pro to, aby přesvědčili Západ o své mírumílovnosti a nutnosti uzavřít mírovou smlouvu s Izraelem. Pravdu o jejich názorech lze však vyvést z prohlášení jejich lídrů, která jsou v arabštině.
Den po té, co islamistická Strana svobody a spravedlivosti získá v novém egyptském parlamentu 47 % míst, její předseda Mohammad al-Mursi vystoupil s řečí, která nenechává pochyby o tom, že egyptští islamisté upírají Izraeli právo na existenci.


Během setkání s lídrem HAMASu Khaledem Mashalem, který přijel pogratulovat předsedovi Strany svobody, al-Mursi přizval k vytvoření státu Palestina na celém území mezi řeknou Iordan a Středozemním mořem, s hlavním městem ve Svatém Jeruzalémě. Také prohlásil, že všichni palestinští uprchlíci mají možnost se vrátit domů.

Jak se předpokládá, hlavním důvodem Mashalovy návštěvy do Káhiry bylo vyhledávání místra pro nový headquarters Hnutí islámského odporu. Dříve lídr HAMASu označil egyptské "muslimské bratry" za nejbližší stoupence.

Al-Mursi ujistil svého hosta, že palestinská otázka zůstává klíčovou pro egyptskou vládu. Podle něj, právě on sehral klíčovou roli ve svržení prezidenta Mubaraka. Mashal na to poděkoval islamistům za spolupráci v otázce palestinského usmíření.

Připomeneme, že USA vedou s egyptskými islamisty intenzivní dialog. Přiblížně před měsícem se s al-Mursim sešel viceprezident Joe Biden. Předseda Strany svobody a spravedlivosti mu tehdy řekl, že i po příchodu "muslimských bratrů" do aparátu vlády Egypt bude dodržovat mezinárodní závazky.


Materiál připraven podle: http://www.newsru.co.il/mideast/22jan2012/mursi_s204.html?fb

Žádné komentáře:

Okomentovat