středa 18. ledna 2012

EVROPSKÁ UNIE IGNORUJE IZRAEL


EU podniká sérii kroků, namířených na zbavení Izraele kontoly tzv. oblasti "C" v Iudei a Samarii. Svědčí o tom dokument EU, který má k dispozici server Ynet.

V souladu s podmínkami dohody Oslo-2 z roku 1995 se území Západního břehu člení na 3 zóny, jež spravují různé síly. Zóna "A" byla pod plnou kontrolou bezpečnostních sil Palestinské autonomie (PA), zónu "B" řídí občanská správa PA, a sílová kontrola se uskutečňuje společně bezpečnostními orgány PA a Izraele, zóna "C" se nachází pod výlučnou kontrolou Izraele. 
Zóna "C" má 62 % území Západního břehu, palestinci tvoří 5,8 % obyvatelstva tohoto území.

Dokument EU, který je označen jako Zóna "C" a palestincká tvorba státu, razantně kritizuje izraelskou politiku ve vztahu území Západního břehu. Uvádí se tam, že palestinské obyvatelstvo v zóně C se významně zmenšilo v důsledku migrace do oblastí, nacházejících se pod palestinským patronem.

Dokument dále říká, že EU podpoří PA v rozvoji místní infrastruktury - vodního zásobování, stavby silnic, medicíny, vzdělání etc. Tohle vše se dělá za účelem "podpory přítomnosti palestinského národa na území Západního břehu"
Podle autorů, dokument má následující cíle:
1) Pozdvihnout Izrael ke změně jeho politiky v zóně "C" a přilákat k rozvoji i palestinské obyvatelstvo.
2) Nepřipustit diskriminaci nebo krácení na právech palestinského obyvatelstva v oblasti užití půdy, zajistit nepřetržité dodávky všech nezbytně nutných druhů zboží do regionu.
3) Zajistit ekonomický rozvoj zóny "C".
4) Zvýšit kontrolu redistribuce proudící do PA humanitární pomoci.

Dokument také tvrdí, že "vzhledem k budoucí perspektivě vytvoření plnohodnotného palestinského státu, je nutné přiložit větší důraz na rozvoj zóny "C", jelikož se jeví geograficky nejdelším a nepřetržitým územím, zatímco zóny "A" a "B" jsou pouze enclavy, ohraničené izraelským územím. Je nutné zvyšovat atraktivitu zemědělských ploch, jelikož právě tohle je zálohou budoucího úspěšného demografického a ekonomického vývoje palestinského státu".

Evropská unie, jak řekl jeden západní diplomat v rozhovoru s izraelským serverem Ynet, je nejvíce znepokojen třemi aspekty, které zatěžují perspektivu nejrychlejšího vytvoření palestinského státu: Yershalaim, sektor Gaza a zóna "C". "Politika Izraele může přivést k tomu, že palestinský stát nezvládne zajistit integritu a nepřetržitost svého území a bude se tak sestávat z jednotlivých roztříštěných kousků".

Dokument EU dále říká, že "vytlačení palestinců ze zóny "C" zvýšuje aktualitu vzorce, dle kterého palestinský stát musí mít hranice z roku 1967, a to bez dalšího, jelikož je nutné položit konec izraelské politice ničení palestinských vesnic".

Západní diplomat sdělil také, že vedení EU rozhodlo přímo ignorovat izraelské zájmy. "Podstata je v tom, že zóna "C" je životně důležitá pro existenci budoucího palestinského státu. Podpoříme všechno, co je nezbytné pro rozvoj palestinské infrastruktury v tomto regionu, izraelské plány na toto území nás příliš nezajímají". Diplomat potvrdil také, že EU se usneslo na tomto řešení proto, aby se ulehčila výstavba bez předchozího souhlasu izraelské strany. "EU je připravena proplatit životně důležité projekty jako např. struktura vodního zásobování, bez ohledu na názor izraelské strany".


Materiál připraven podle: http://www.jewish.ru/israel/hot/2012/01/news994303669.php
JAN 18/12, 1522, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat