středa 18. ledna 2012

PREMIÉR ODLOŽIL PŘEZKUM TALOVA ZÁKONU

Premiér Binjamin Netanjahu se vzdal záměru vynést k projednání vlády plán prodloužit o 5 let navíc platnost zákona, který dává právo studentům ieshiv zvláštní podmínky povolání do služby. Důvodem se staly obavy o osud koalice.
Proti zákonu vystupují ministr obrany Ehud Barak a hlava úřadu pro vnější vztahy Avigdor Lieberman, kteří jsou podporováni jinými členy kabinetu od stran "Náš domov Izrael" a "Atzmaut". Proti této iniciativě také vystupuje i vicepremiér Moshe Ja'alon.


Nacházející se v centru polemiky a palbou kritiky zákon byl přijat před 10 lety. Umožňuje totiž studentům ieshiv přerušit studium proto, aby měli občanskou specializaci bez rizika být povolanými do armády.

Jak sdělila tisková služby premiéra, během posledních 3 let počet rekrutů-ultraorthodoxů stoupl třikrát. Nutnost prodloužit platnost zákona se vysvětloval tím, že armáda není schopna přijmout více lidí, než je naplánováno vládou. Nicméně představitelé vojenského velení nahlas mluví o tom, že zákon svůj účel nesplnil. Více efektivní by bylo poskytovat osvobození pouze těm studentům, kteří studují s vyznamenáním nebo zvláštním prospěchem.



Materiál připraven podle: http://www.newsru.co.il/israel/18jan2012/tal_a208.html
JAN 18/12, 1955, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat