středa 18. ledna 2012

IZRAEL SE KYBERNETICKY BRÁNÍ



Izraelská bezpečnostní služba SHABAK se domnívá, že kybernetický útok, podobný tomu, který podnikl na izraelské servery saúdský hacker, se může odehrat i v blízké budoucnosti.


Představitelé SHABAKu v rozhovoru s Ynetem pověděli, že ani jedna ze životně důležitých státních struktur nebyla ohrožena během nedávního hackerského útoku. Národní výbor informační bezpečnosti Izraele (NVIBI), který je jedním ze sekcí SHABAKu, pečlivě prověřuje veškeré možnosti a pokusy o hackerské útoky.

Představitelé NVIBI uvedli, že hackerům se nepodařilo proniknout do jakékoliv strategicky důležité infrastruktury, jako např. do systémů vodního hospodářství, elektroenergetiky, aj.
Je to dáno tím, že systémy infrastruktury mají sofistikovanější systémy obrany a šifrování narozdíl od osobních stránek a dokonce i systémů elektronického obchodování s využitím platebních karet. Takové strategické objekty mají vlastní vyvinuté služby informační bezpečnosti, ale stejně jsou pod dohledem SHABAKu pro odvracení možnosti hackerských útoků a špionážní činnosti.
"To, že někdo hackne izraelské stránky a vyvěsí tam stránku s antisemitskými hesly (tzv. defacement - aut.) nebo dokonce podnikne hackerský útok na platební systém je jednou věcí. Věci úplně jinou je útok na objekty infrastruktury, které zodpovídají za zásobování obyvatelstva vodou nebo elektřinou", řekl pracovník SHABAKu. "Dnes je možné terorizovat obyvatele i bez raket. Nabouráním databáze strategicky důležitého objektu se život lidí stane doslova noční můrou".

V pondělí ráno skupina propalestinských hackerů Nightmare ("Noční můra") nabourala stránky Tel-avivské burzy cenných papírů a letecké společnosti El-Al. V téhle spojitosti stojí za zmínku i hrozba saúdského hackera "Omara Habiba" (0xOmar), který před dvěmi týdny naboural izraelské stránky, zabývající se obchodem na internetu. 0xOmar tehdy prohlásil, že "skupina hackerů, ke které patří, je schopna nabourat jakoukoliv izraelskou stránku, a kyberútoky na izraelský stát budou v budoucnu jen stupňovat".

Mnohé izraelské banky zohledňují možnost zablokování přístupu k řízení účtu a jiným finančním službám pro klienty, jež jsou za hranicemi Izraele. Tento krok již podnikla První mezinárodní izraelská banka a spolu s ní banka "Diskont". Jeden z vedoucích osob izraelské centrální banky již řekl, že v řadě případů takový postup je nezbytně nutný, nehledě na to, že působí potíže klientům.
Ministr informací Julius Edelstein varuje,že kybernetické útoky, stoupne-li jejich počet, se mohou stát vážnou bezpečnostní hrozbou pro Izrael. "Virtuální válka se může stát reálnou hrozbou. Dnes hackují systém virtuálního obchodování, zítra úplně stejným způsobem nabourají do nejdůležitějšího objektu infrastruktury. Někdo řekne, že není třeba přitahovat situaci za uši, ale my přece vidíme, že podobné útoky jsou cílenými násilnými akcemi proti našemu státu".
Michael Eitan, ministr odpovědný za zlapšení fungování státního sektoru, se domnívá, že nebezpečí kyberútoků je přeceněno. "Není třeba panikařit. Strategická infrastruktura není poškozena. Nejhorší na těchto útocích je to, že zmenšují online-traffic a zúžují trh online-služeb. Stejně tak, jako nikdo nebude zakazovat jízdu autem kvůli počtu havárií, tak nikdo nebude zavírat Internet kvůli útokům. Izrael je v popředí v technologickém smyslu. Vláda a státní orgány se musí pečlivě věnovat informační ochraně nejdůležitějších objektů národní infrastruktury", potokl ministr.




Materiál připraven podle: http://www.jewish.ru/israel/hot/2012/01/news994303802.php
JAN 18/12, 1315, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat