čtvrtek 19. ledna 2012

TIBI: SLOVA O SHAHIDECH JSOU VYTRŽENA Z KONTEXTU, POŽÁDUJI OMLUVU

Ve čtvrtek 19. ledna, poslanec Knessetu (izraelský parlament - aut.) Ahmad Tibi (strana BALAD) zareagoval na kritiku jeho vystoupení za podporu palestinských teroristů. Na videu, dostupném na serveru YouTube, podporuje a oslavuje palestinské shahidy (sebevražedný atentátník - aut.).


 Popis: skandální video s poslancem Tibim. Video je v arabštině s titulky v hebrejštině.

Poslanci Knessetu zareagovali tím, že požadují vyhazov Tibiho z parlamentu. Internetem se šíří petice za představení Tibiho před soud za pobízení k vraždě. Právník Josi Fuks, který zastupuje LIKUD a Právní fórum ochrany Izraele (PFOI) požádal nejvyššího státního zástupce, aby zahájil vyšetřování ve věci Ahmada Tibiho. Souběžně s tím požádal právního radce vlády poslanec Mihael Ben-Ari (Národní Jednota). Podán byl také apel na předsedu volební komise Ayale Prokacce s žádostí o zákaz Tibimu kandidovat na volbách do Knessetu v 19. volebním období.

Samotný Tibi prohlásil, že jde ovystoupení, které se odehrálo před víc jak rokem (na stránkách palwatch.org je skutečně uvedeno datum 9.1.2011, ale nahrávka se objevila na YouTube 17.01.2012). Tibi, jak sám říká, mluvil o shahidech, kteří zahynuli při střetech s izraelskými vojáky během protestních akcí proti stavbě "bezpečnostního plotu", nikoliv o teroristech. Poslanec řekl, že jeho slova byla záměrně vytržena z kontextu za účelem pošpinění jeho jména a požádal omluvu ze strany šířících tuto nahrávku na Internetu a vystupujících proti němu v Knessetu.


Materál připraven podle: http://www.newsru.co.il/israel/19jan2012/tibi_108.html?fb
JAN 19, 1726, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat