středa 18. ledna 2012

VICEPREZIDENT IZRAELE ŽÁDÁ HRDELNÍ TREST PRO KRUTÉ VRAHY

Viceprezident a ministr regionální spolupráce Sylvan Shalom se domnívá, že vrazi rodiny Vogel by měli dostat trest smrti. Řekl o tom v reakci na verdikt vojenského tribunálu, podle kterého vrah Amajed Auad dostal 5 doživotí a 7 let vězení navíc.
"Tady jde o výjimečný případ. Ti, kteří spáchali takové zvěrstvo, se nemohou nazývat lidmi a zaslouží si smrt", pojasnil ministr. Sylvan Shalom si také postěžoval na skutečnost, že nejbrutálnější vrazi mají šanci dostat se z vězení v rámci té či oné výměny, jak tomu bylo v případě s Giladem Shalitem. "Proto ti vrazi, jejichž ruka se zvedla na rodinu Vogel, si zaslouží smrt".

Připomeneme, že včera během vynesení verdiktu vrah nevyjádřil ani trochu litosti nad spáchaným. "Jde o vraha zbaveného veškeré lidskosti, který nijak nelitoval jim spáchaných zločinů", podotkl soudce v rozsudku.
Již dříve byl odsouzen k 5 doživotím a 5 rokům vězení navíc osmnáctiletý Hakim Auad, bratranec Amajeda, dříve uznaný vinným z vraždy 5 členů rodiny Vogel ve městečku Itamar. Zločin se odehral v březnu 2011.
Při vyhlášení rozsudku, náčelník tribunálu kpt. Menahem Lieberman podotknul zavrženíhodný motiv a způsob vraždy a označil vraždu za "drzou" a "za hranice rozumu vystupující".
Příbuzní zabitých členů rodiny Vogel vyjádřili obavy, že vrazi budou propuštěni na svobodu v rámci "obchodu" s palestinci.
Připomeneme, že z podezření účasti na vraždě SHABAK (i.e. SHIN BET, vnitřní rozvědka - aut.) zadrel Hakima Auda a jeho příbuzného Amajeda Auda, oba obyvatelé vesnice Avarta. Během vyšetřování vyšlo najevo, že teroristé naplánovali vraždu několik hodin před jejím spácháním, v noci na sobotu, 12. března 2011.
Pozdě večer se dostali do městečka Itamar, kde nejdříve vstoupili do prázdného domu, pečlivě ho prohledali a nalezli tam automatickou pušku M-16. Teprvé poté se vydali k domu Vogelů.
Teroristé skrz okno uviděli spící děti - Gilada a Ioava. Dostav se do domu skrz okno, teroristé podřízli děti. Dále vkročili do ložnice a rozsvítili, ale narazili na odpor Udiho a Ruth Vogel. Muže zavraždili nožem, žena byla zastřelena ze samopalu.
Nespatřili čtyřměsíční Adas, která spala v rodičovském pokoji. Vrazi našli v domě ještě jednu pušku M-16 a poté odešli. Venku se začali dohadovat, zda se vrátí aby dům dodatečně prohledali nebo vypadnou z městečka.
Amajed trval na tom, aby se vrátili. Slyšeli, jak plače Adas a podřízli ji, "aby nelákala pozornost". Během vyšetřování vrazi řekli, že nespatřili ještě 2 děti, které byly v domě, jinak by zavraždili i je. Po návratu do Avarty, teroristé řekli o svém činu strýcovi jednoho z nich Salachovi, který také patří k Národní frontě osvobození Palestiny. Ten jim pomohl předat uloupené zbraně do Ramally, schoval nože a spálil jejich oblečení. Další den vrazi se vrátili k normálnímu životu: Hakim šel do školy a Amajed zahávil výuku na Otevřené univerzitě.
Hakim Auad byl zatčen 5. března, Amajed o 5 dní pozdějí. Vyšetřovatelům řekli, že spáchali terakt z čistě nacionalistických pohnůtek. Nelitovali toho, co udělali. Amajed řekl, že "děti jsou také Židé a proto si zaslouží smrt". SHABAK právě prověřuje, zda tento čin je osobní iniciativou nebo teroristé měli napojení na vedení NFOP.


Materiál připraven podle: http://cursorinfo.co.il/news/novosti/2012/01/17/fogel/ 
JAN 17/12, 2350, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat