čtvrtek 19. ledna 2012

BÝVALÝ NÁČELNÍK IZRAELSKÉ ROZVĚDKY: ÍRÁN PROŠEL "BODEM NEZVRATU"

19. ledna do Izraele přilétá hlava jednotného výboru náčelníků štábů USA gen. Martin Dampsy. Ten se setká s představiteli vojenského a politického vedení, včetně předsedy vlády Netanjahu, prezidentem Peresem, ministrem obrany Barakem, náčelníkem Generálního štábu ZAHALu Ganzem, náčelníkem vojenské rozvědky Kohavi.

Ústředním tématem negociací se stane íránská hrozba. Nehledě na ujištění o jednotě pozic Jeruzaléma a Washingtonu, skutečná situace vypadá jinak. Včera tiskový mluvčí Státního departamentu Victoria Newland vyzvala Teheran, aby se vrátil k jednacímu stolu.
Washington potvrzuje, že sankce proti Íránu přinášejí výsledek a během několika měsíců mohou přivést k ekonomickému kolapsu. Izrael se obává, že v důsledku podobného vyčkávání může být promeškán kriticky důležitý čas.

Bývalý náčelík izraelské vojenské rozvědky gen.-maj. Amos Yadlin řekl novinám MAARIV, že Írán vlastní materiály a technologie potřebné pro výrobu jáderné bomby, a teď je všechno závislé na rozhodnutí vedení státu. "Dříve se tomu říkalo "bod nezvratu", řekl on. Yadlin připomenul, že v roce 2007 americká vojenská rozvědka dospěla k závěru, že íránské vývojové programy nemají výrazně vojenský charakter. Právě kvůli tomu mezinárodní společenství odmítlo zpřísnění sankcí, což umožnilo Teheranu pokračovat v práci na jaderné zbrani.

"Museli jsme se pak vrátit k sankcím, ale ty 3 roky byly pro nás passé. Kdyby tomu tak nebylo, otázka útoku na íránské objekty by vůbec nepřicházela v úvahu", řekl vysloužilý generál. Přitom zdůraznil, že nesdílí názor bývalého náčelníka MOSSADu Dagana, podle kterého útok na Írán není přípustný. Připomeňme, že 12. ledna prezident USA Barak Obama telefonoval premiérovi Netanjahu, s nimž diskutoval převážně o íránské jáderné hrozbě. Mnozí experti se domnívájí, že Obama prosil Netanjahu, aby nekonal sám.

Podle vicepremiéra Moshe Yaalona se americkou administrativou šíří obavy, že vyhrocení situace kolem Íránu přivede ke zvýšení cen ropy. Také řekl, že důvodem "opatrného" přístupu k íránské otázce spočívá v tom, že v roce 2012 v USA proběhnou prezidentské volby.

Spolu s tím ministr obrany Barak vyjádřil myšlenku, že otázka útoku na íránská jaderná zařízení ještě není na pořadu dne. Dodal jen, že ve Washingtonu jsou s izraelskou pozicí obeznámeny a zdůraznil, že Izrael koordinuje své plány s USA.



Materiál připraven podle: http://www.newsru.co.il/mideast/19jan2012/bomb_a202.html?fb
JAN 19/12, 1206, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat