čtvrtek 19. ledna 2012

OBČANÉ USA ŽÁDAJÍ O ODSOUZENÍ TERORISTŮ, PROPUŠTĚNÝCH V RÁMCI "OPERACE SHALIT"

Příbuzní obětí palestinského teroru, žijící v USA, poslali dopis nejvyššímu státnímu zástupci Eriku Holderovi, ve kterém ho vyzvali aby postavil před soud palestinské vězně, propuštěné na svobodu v rámci operace vysvobození Gilada Shalita.

Píše se o tom na stránkách The Jerualem Post. Členové skupiny "Rodičovské fórum spravedlivosti" (PFJ), sestávající se z občanů USA, jejichž děti byly zavražděny nebo zraněny v Izraeli v důsledku teroristických útoků, žádají o znovuobnovení procesů s propuštěnými teroristy.


Připomínají, že zákon o boji s terorismem v USA ("Akt 2001") umožňuje právní perzekuci cizinců, páchajících teroristické akty proti Američanům, a to i tehdy, stalo-li se tomu tak za hranicemi USA.

Podle informace, nabízené členem PFJ Alanem Bauerem, žijícím v Jeruzalémě v období 1993-2006 se oběťmi palestinského teroru stalo 83 občanů USA. Část osob odpovědných za tyto útoky byla propuštěna během tzv. "operace Shalit".

Alan Bauer a jeho syn Jonathan, oba občané USA, byli těžce zraněni v březnu 2002 během teroristického aktu na jeruzalémské ulici King George, spáchaného dvěma palestinskými teroristkami - Sannou Shhade a Kaharou as-Saadi, které byly také propuštěny z vězení.

Bauer řekl, že ještě v říjnu minulého roku, během realizace prvního kroku procesu výměny, poslal do FBI žádost o zprávu o průběhu pátrání a zatýkání teroristek. FBI mu odvětilo, že se stále zabývá vyšetřováním okolností teroristického útoku, ale žádný pokrok zatím nebyl zaznamenán.

Daniel Shapiro, americký vyslaneс v Izraeli, sdělil Bauerovi, že poslal dopis premiéru Netanjahuovi den před tím, než na svobodu vyšla první skupina vězňů, 1027 lidí. Shapiro prosil izraelskou vládu, aby nepouštěly teroristy a řekl, že si Washington ponechává své právo na perzekuci zločinců.

Podle izraelských speciálních služeb, někteří z teroristů, kteří byli po propuštění vysláni do třetích států, se již vrátili k teroristické činnosti a podporují kontakty s bojovníky ze Západního břehu. Podle jejich operativní informace jsou teroristické skupiny stále schopné realizovat plány únosů nebo vražd izraelských občanů pro vydírání vlády. Kromě toho, izraelská armáda je znepokojena stupňováním počtu teroristických aktů s použitím kamenů a lahví se zápalnou směsí na silnicích v Iudei a Samarii.


Materiál připraven podle: http://www.newsru.co.il/world/19jan2012/act476.html?fb
JAN 19, 1248, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat