pátek 20. ledna 2012

BOJOVNÍK HIZBALLAHU ZATČENÝ V THAJSKU: "JSEM NEVINEN, DŮKAZY MI PODSTRČIL MOSSAD"

47letý občan Švédska Idris Husain, který byl zatčen pro podezření z plánování teroristických akcí v Bangkoku, dal interview švédkému deníku Aftonbladet. V rozhovoru trvá na své absolutní nevině, a říká, že výbušninu a jiné důkazy  nalezené thajskými policisty v místnosti pronajímané Husainem "podstrčil MOSSAD".

"Jsem stroprocentně nevinen. Výbušniny, které policie našla v mém skladu, tam byly umístněny MOSSADem", tvrdí Husain. Husain, který se v roce 1989 přestěhoval z Lebanonu do Švédska a v roce 1994 získal švédské občanství, tvrdí, že v Thajsku podnikal v souladu se zákonem.

Podle něj ho MOSSAD podezírá z toho, že patří k HIZBALLAHu, a to kvůli tomu, že je shiitem a v Lebanonu žil ve čtvrti, která aktivně podporuje HIZBALLAH. Při tom odmítá svojí účast ve Straně Allahu, sám hlasoval za sociální demokraty. "Nejspíše kvůli tomu mě MOSSAD začal podezírat".

Husain sdělil, že v Thajsku společně s jeho obchodním partnerem pořizovali různé zboží, jako například papír, sáčky na led používané k ulehčení bolesti, atd. Toto zboží údajně exportovali do jiných států, včetně Lebanonu. Tento byznys nastartoval se svým lebanonským kamarádem před třemi lety. Co se týče toho, že na jeho skladu byla nalezena spousta materiálu pro výrobu bomb, včetně chemických hnojiv, tak zde Husain dává vinu jen MOSSADu: "Nikdy jsme nepodnikali v oblasti hnojiv".

V pondělí, 16. ledna, velitel bangkosképolitice Priupan Damapong sdělil, že během výslechu Husain prozradil adresu tajné laboratoře, kde se vyráběla výbušná zařízení. Laboratoř byla v provincii Samut Sakho, jihozápadně od Bangkoku. Při prohlídce místa policie zajistila 4380 kg močoviny a cca. 45 litrů tekutého nitrátu ammonia. Husain tvrdí, že tyto materiály se neměly používat pro teroristické útoky v Thajsku, nýbrž měly být poslány do nějaké "třetí země". Izraelská rozvědka varovala Bangkok před možnými útoky teroristů z HIZBALLAHu, kteří přijeli do Bangkoku za účelem podniknutí teroristických aktů proti izraelským a americkým turistům.


Materiál připraven podle: http://www.newsru.co.il/world/20jan2012/mossad505.html?fb
JAN 20, 2252, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat