čtvrtek 19. ledna 2012

LEBANONŠTÍ TERORISTÉ: BUDE-LI ASADŮV REŽIM OHROŽEN, ZAÚTOČÍME NA IZRAEL

Zpráva je sice starší (datována DEC 6/12), ale přesto stojí za zmínku.
Teroristická organizace "Brigády Abdally Azzama", napojená na Al-Qaedu, odmítla odpovědnost za ostřelování severní části Izraele minulý týden. Připomenu, že v noci 29.11.2011 dopadli rakety v Severní Galilei, systém včasného varování se nespustil, ale nejsou žádné oběti.



Podle vyjádření "Brigád Abdally Azzama" je střelba jen náznakem ze strany Sýrie a HIZBALLAHu o tom,že padne-li režim Bashara Assada, bude Izrael vystaven útokům.

V noci 29.11 byly z lebanonského území na Izrael odpáleny nejméně 4 rakety. Vyšetřovatelé předpokládají, že ostřelování Západní Galileie bylo prováděno z okresu Bint-J'beil. Oběti žádné nejsou, škoda je na hospodářské stavbě a na plynovém zásobníku.
Izraelští vojáci odpověděli dělostřeleckou palbou na okres, ze kterého byly provedeny odpaly raket. Lebanonská strana zatím nic neřekla o obětech. Rada OSN obdržela lebanonskou žalobu na činnost dělostřelců ZAHALu, kteří vystřelili na lebanonském území celkem 6 střel

Lebanonský prezident Michel Suleiman odsoudil útok na Západní Galileiu a zároveń podotkl, že teroristé porušili mezinárodní závazky, které na sebe vzala lebanonská vláda. S podobným prohlášením vystoupl i premiér Najeeb Mikati, spojenec teroristického HIZBALLAHu.

Abdallah Azzam, jehož jméno má tato teroristická organizace, která nejdřív vzala a pak ze sebe složila zodpovědnost za tento čin, je palestincem, který bojoval v Afghanistánu proti sovětským vojákům a zahynul v Peshavaru za tajemných okolností v roce 1989. Považuje se za duchovního učitele Osamy bin Ladina.

Skupina "Brigády Abdally Azzama" na sebe brala v minulosti zodpovědnost za raketové úotky na severní části Izraele, a také i za raketově-minometové ostřelování Eilatu.



Materál připraven podle: http://www.newsru.co.il/mideast/06dec2011/azzam_603.html
JAN 19/12, 1811, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat