pátek 20. ledna 2012

THAILAND UZNAL NEZÁVISLÝ STÁT PALESTINA

V pátek 20. ledna thajské ministerstvo zahraničí vydalo prohlášení o uznání nezávislého arabského státu Palestina. S odpovídajícím prohlášením vystoupil oficiální představitel thajského ministerstva zahraničí Thani Thongphakdi.

Bangkok poslal oficiální zprávu o uznání nezávislé Palestiny všem členským státům OSN a palestinské delegaci v této organizaci.

Informace o uznání Palestiny byla odvysílána v thajské státní televizi, a také publikována agenturou Associated Press. Zdůrazňuji, že ve zprávě AP o uznání státu Palestina Thajskem, se mluví o tom, že Bangkok má přátelské vztahy s Izraelem a Thajsko je velmi oblíbenou destinací u izraelských turistů.

Ministerstvo zahraničí Izraele nekomentuje thajskou zprávu. Palestinská národní správa poděkovala vládě Thajska za přijaté řešení a slíbila,že v nejbližším čase bude připravena palestinská diplomatická mise v Bangkoku.

Nezávislou Palestinu uznává dnes 127 států. V roce 2011 se na tento seznam připsali Island, Antigua a Barbuda, Beliz,Saint-Vincent a Grenadiny, Honduras, Salvador, Sýrie, Lesoto, Uruguay, Surinam, Paraguay, Peru, Gyana a Chile. Thajsko se stalo prvním státem uznavším Palestinu v roce 2012.


Mezi Thajskem a Izraelem byly do dnešního dne nejen úzké vztahy v oblasti ekonomiky a turismu, ale i v oblasti bezpečnosti a rozvědky. Očividným a toto potvrzujícím faktem bylo zatčení bojovníka lebanonského HIZBALLAHu, který byl údajně členem skupiny, která připravovala teroristické útoky proti izraelským turistům.

Kromě toho, Izrael měl s Thajskem velké zbrojní kontrakty, z velké části na bezpilotní letouny. Nicméně, vojensko-technická spolupráce mezi dvěmy státy se nezřídka potýkala s problémy, které končily smluvními pokutami kvůli neplnění smluv z izraelské strany.


Materiál připraven podle: http://www.newsru.co.il/world/20jan2012/thailand_101.html?fb 
JAN 20/12, 2117, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat