čtvrtek 19. ledna 2012

ROZVĚDKA: SÝRIE PŘEDALA HIZBALLAHU RUSKÉ PLRK "VOSA"

Lebanonská teroristická organizace HIZBALLAH využila nestability v Sýrii pro získání doteď jí nedostupných zbraňových systémů ruské výroby. Píše o tom Jerusalem Post s odkazem na zdroje v ZAHALu a západní rozvědce.
Jak se předpokládá, do rukou shiitských bojovniků se dostaly protiletadlové raketové komplexy (PLRK) "Vosa". Nehledě na to, že poslední modifikace PLRK se začala využívat sovětskou armádou v 80. letech XX. století, noviny je označují jako moderní.

Podle dostupných a otevřených zdrojů, Sýrie dostala 14 PLRK. Izraelské vzdušné síly se s nimi střetly poprvé během Lebanonské kampaně v roce 1982. Tři komplexy byly zničeny. Zdůrazníme, že první zprávy, podle nichž lebanonští bojovníci prošli přípravou k použití PLRK, se objevily ještě v dubnu 2010.

Izraelská rozvědka předpokládá, že Sýrie předala HIZBALLAHu desítky raket M-600 a také íránské rakety typu "země-země" Haibar-1 s doletem do 100 km. Nevylučuje se, že teroristé získají i modernější ruské PLRK "Buk".

Nejspíše se tato výzbroj stala svérázným honorářem za účast lebanonských bojovníků v potlačování protivládních demonstrací. Jak píše The Telegraph, premiér Velké Británie David Cameron potvrdil, že bojovníci HIZBALLAHu se účastní represí proti civilnímu obyvatelstvu. "Lidé musejí vědět, že HIZBALLAH se postavil na stranu nenáviděného tyrana", řekl s tím, že vláda Íránu zásobuje Bashara Asada značnými počty výzbroje.



Materiál připraven podle: http://www.newsru.co.il/mideast/19jan2012/osa_a203.html
JAN 19, 2123, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat