pondělí 16. ledna 2012

VÁLKA V KYBERPROSTORU: IZRAELSKÁ BANKA HLÁSÍ KYBERNETICKÝ ÚTOK

Jedna z izraelských komerčních bank sdělila 16. ledna, že neznámí hackeři se pokusili o nabourání její stránek. Po tomto sdělení všechny banky dočasně zablokovaly cizozemským adresám přístup k jejich stránkám.
Jak sdělila rozhlasová stanice "Kol Yisrael", první pokus o nabourání bankovních stránek nebyl úspěšný.

Stránky letecké společnosti El-Al a Tel-avivské burzy, které byly dříve pod hackerskými útoky, již obnovily provoz a plně fungují. Burzovní tisková služba ujistila, že hacking stránek nijak neovlívnil elektronické systémy řízení obchodů. Obě dvě stránky, připomenu, byly vyřazeny z provozu dnes ráno. Odpovědnost za útoky vzali na sebe palestinští hackeři ze skupiny Nightmare ("Noční můra").
Minulou noc židovský hacker přezdívaný Hannibal, zveřejnil jména a hesla ke 20 tisícům blogů (rozuměj: profilů, aut.) na Facebooku, jejichž vlastníci pocházeli z různých islámských států. Sdělil také, že má informaci, která otvírá přístup k bankovním účtům stovek tisíc obyvatel Íránu a Saúdské Arábie.
Minulý týden pod útokem byly stránky izraelské hasičské služby a osobní stránky náměstka ministra vnitra Izraele Dani Ajalona. Za první útok jsou odpovědni hackeři z Gazy, za druhý - hackeři ze Saúdské Arábie.
Je nutno zdůraznit, že v neděli večer, 15. ledna, velký obchodní server Zappos.Com nahlásil kybernetický útok, který byl úspěšný. V jeho důsledku do rukou zločinců se mohly dostat až 24 milionů úživatelských účtů. Tyto účty obsahují jména, emailové adresy, 4 poslední čísla kreditní karty, telefonní čísla, poštovní adresy a hesla. Stránka deaktivovala všechna hesla, aby zabránila zneužití účtů, sděluje CBS.

Materiál převzat z: http://www.newsru.co.il/israel/16jan2012/ciber8010.html
JAN 17/12, 0010, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat