sobota 21. ledna 2012

ARABOVÉ CHRÁNÍCÍ IZRAEL

Dvacetiletá Shirin Shlian, obyvatelka jedné z arabských vesnic na severu Izraele, slouží v ZAHALu. Chce tak dat příklad arabské mládeži.

Její dva bratři také slouží v ZAHALu, přičemž jeden z nich již má hodnost majora. "Jak arabové, tak židi se mě ptají, proč jsem šla sloužit", říká Shirin. "Když se židé dozví, že jsem arabka, tak se moc díví, proč to potřebuji. Nejspíše je vše v dobré výchově, kterou mi dala rodina".


Před několika měsíci Shirin prošla přípravnými kurzy mladých instruktorů. Jejím úkolem je navštěvovat školy Nazrat-Ilira a vyprávět žákům vyšších tříd o službě v armádě. "Bavíme se o armádě, o tom, čím je přínosná služba, jaké dovednosti tam lze získat či rozvinout", říká Shirin. "Kromě toho, bavím se s žáky osobně, což pozitivně ovlivňuje jejich vztah k službě. Žáci mi tleskají za to, že jsem se rozhodla jít do armády a přispět do obranné síly státu".

Shirin se snaží měnit vojenskou uniformu na civilní oděv, když jede domů po uvolnění. Dělá tak proto, aby nevyvolávala konflikty s těmi, kdo nesdílí její názor. "Nicméně, nikoho se nebojím a nikdo mi zatím nevyhrožoval. Jsem mimořádně hrdá na svojí službu v ZAHALu", říká vojačka. Shirinin manžel jí v tom plně podporuje.

Primátor Nazrat-Ilitu Shimon Hapso pozitivně hodnotí občanskou pozici Shirin. "Vojačka Shirin dává výborný příklad arabské mládeži", říká primátor. Podle zákona, všichni izraelští občané po dosažení 18 let se mají povinně přihlásit do armády. Ministr obrany může výjimečně udělit osvobození od služby některým vrstvám obvatelstva. K takovým skupinám patří například izraelští arabové. ZAHAL však zahájil programy, které jsou určeny na začlenění beduinů do armády. V chudých beduinských obcích se služba v armádě považuje za obrovskou prestiž. Muslimští a křesťanští arábové mají tuto službu volitelnou.
Druzové a čerkesové - jen na výzvu.

Nicméně, arabové moc nehoří touhou sloužit v armádě, a stát taktéž moc nechce povolávat arabskou mládež ke službě. V 90. letech izraelský premiér Izhak Rabin výrazně zkrátil sociální dávky rodinám, v nichž sloužila alespoň 1 osoba. Jedinou dnešní výhodou služby je snadnější zaměstnání v policejních a bezpečnostních strukturách.

Podle reportu amerického Department of the State, v němž se mluví o dodržování lidských práv v Izraeli a na okupovaných územích, procento arabů ve službě je mimořádně nízké. "Vyslouživší mají markantně větší sociální privilegia při získávání různých dávek a pomoci při zaměstnávání v organizacích bezpečnostního charakteru. Tím pádem, arabové nemají možnost získat práci spojenou s obranným průmyslem či bezpečnostní sférou", píše se v reportu.

Místo armády mladí arabové mohou dobrovolně jít do alternativní služby, po jejímž ukončení mají dotace, podobné těm, co dostávají vojáci po službě. Dobrovolníci převážně jdou pracovat do arabských obcí. V roce 2010 se alternativní služby zúčastnilo 1473 lidí. Ale arabští lídři vyzývají mládež k bojkotu alternativní služby. "Arabští lídři během mnoha let požadovali, aby mládež měla stejné dotace, jako vojáci po službě. Teď, když je mají, tak vyzývají k jejímu odmítnutí", řeklo vedení programu alternativní služby.



Materiál připraven podle: http://www.jewish.ru/israel/days/2012/01/news994303942.php
JAN 21, 1805, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat