středa 18. ledna 2012

NÁBOŽENSKY ZALOŽENÝCH VOJÁKŮ JE ČÍM DÁL VÍCE, VZTAH K JEJICH VÍŘE JE VŠAK ČÍM DÁL HORŠÍ

Ministři Barak a Ja'alon vystoupili proti provedení "zákonu Talu", který reglamentuje povolání do armády orthodoxních haredimů, a ministr Ishai'i byl tvrdě kritizován za zdůrazňování B-ží pomoci ve vítězství ve válkách.

Tyto 2 aspekty, na pozadí neutichující kampaně nucení nábožensky založených vojáků účastnit se akcí, kterých se účastní mladé umělkyně (podrobněji viz http://zeviksnews.blogspot.com/2012/01/nabozensti-zioniste-vyzyvaji-k-neplneni.html), svědčí o tom, že namísto hledání smíru mezi nábožensky založenými vojáky a čerstvě povolanými, někdo stále rozdmýchává nové a nové konflikty.



Ministr obrany Ehud Barak, nehledě na nevyvratitelnou tendenci ke zvýšení podílu nábožensky založených vojáků a důstojníků v ZAHALu a také i tendenci k rozšíření jevu vyhýbání se službě, protestoval proti prodloužení platnosti Talova zákona o 5 let nabídl dobu platnosti v 1 rok. Podpořil ho také i ministr Moshe (Bugi) Ja'alon.





Talův zákon dává právo orthodoxům haredim prodloužit studium v ieshivě do 24 let a teprvé poté být povolánými do služby, ale nikoliv na tříleté období (plné období), ale na zkrácené o polovinu. Nicméně po absolvování zkráceného období služby, otrhodoxové haredim se přidávají do řad vojáků-rezervistů.


Minisři ignorují přítomnost demografických tendencí, v důsledku kterých za několik let většinu nositelů volebního práva budou tvořit náboženští Židé "všech druhů". V tomto případě "Thalův zákon" bude ovšem prodloužen nebo se dokonce stane součástí základního zákona o povolání do armády. Namísto toho, aby se tento čas využíval na přípravu armády k novým reáliím, vede se boj za "převýchovu" náboženských rekrutů, již od počátku odsouzený k prohře.


Nehledě na údaje CSB Izraele, více jak 50 % židovského obyvatelstvá státu se považuje za nábožensky založené (od otrhodoxních haredim po tradicionalistické masortim), vloni bylo iniciována invaze do prerogativ vojenského rabinátu a v modlitbě "Izkor", určené k uctění památky pádlých v bojích vojáků. V této modlitbě byly nahrazeny slova "nechť B-h nejvyšší chrání jejich věčnou památku" na "národ Izraele bude chránit věčnou památku". Udalo se tak na rozkaz náčelníku Generálního štábu ZAHALu.

Včera se rozhořel skandál po vyjádření ministra vnitra, Eli Ishaia (strana SHAS), který řekl,  že během 2. Libanonské války (2006) ZAHAL měl menší úspěch než v té Šestidenní (1967), jelikož se začalo modlit o vítězství méně. Jako důsledek skandálu ministr Ishai se musel omluvit rodinám pádlých vojáků, jelikož se mu nepodařilo nikoho přesvědčit o tom, že jeho slova byla špatně vyložena novinářem.


Pozorovaná tendence nemůže neznepokojovat.




Materiál připraven podle: http://www.7kanal.com/news.php3?id=286744
JAN 18/12, 1613, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat