neděle 22. ledna 2012

SUNDAY TIMES: IZRAEL MOŽNÁ BUDE ÚTOČIT NA ÍRÁN SÁM

Jak píšou britské noviny Sunday Times, během jednání izraelských představitelů s náčelníkem jednotného výboru náčelníků štábů USA, generálem Martinem Dempseym vyšlo najevo, že Izrael uvědomí Washington za 12 hodin před útokem na Írán.
Tohle opatření má zabránit USA v torpedovém bombardování íránských jáderných objektů. Prezident Obama sice ujišťuje, že jeho administrace bere v potaz všechny možnosti řešení problému, ve skutečnosti však vystupuje proti vojenské operaci.


Obama se obává, že útok na Írán povede k náhlému růstu cen ropy, což může negativně ovlivnit jeho preference. Během nedávního telefonátu Obamy s Netanjahuem izraelský premiér odmítl brát zodpovědnost o informování USA o budoucím útoku.


V článku se dále uvádí, že výroky amerických a izraelských šéfů o absenci rozporů mezi nimi jsou pouhou zástěrou. Ve skutečnosti se trhlina mezi nimi naopak prohloubila, což se ukázalo během Dempseyho návštěvy. Zvláště těžkým byl jeho rozhovor s izraelským ministrem obrany Barakem.


Zdůrazníme, že výroky o tom, že ceny ropy mají rozhodující vliv na politiku americké administrativy, minule pronesl i ministr strategického řízení Moshe Ya'alon. Zároveň ministr sdělil, že útok na Írán není na pořadu dne, a poprosil, aby se existující rozpory zbytečně nepřehodnocovaly.


Nicméně se v článku Sunday Times píše, že rozpory mají principiální charakter a neustále stupňují. Jejich odrazem se stalo zrušení velkého cvičení protiraketových obran USA a Izraele. Takové rozhodnutí vyvolalo opravdový šok.




Materiál připraven podle: http://www.newsru.co.il/press/22jan2012/iran_a201.html?fb
JAN 22, 1328, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat