úterý 8. května 2012

ZAHAL: PO OSVOBOZENÍ GILADA SHALITA BYLO 11 POKUSŮ O ÚNOS IZRAELSKÝCH VOJÁKŮ

Podle informací ZAHALu, po uskutečnění operace výměny uneseného vojáka Gilada Shalita na 1100 palestinských teroristů bylo uskutečněno celkem 11 pokusů o únos izraelských vojáků. Naštěstí, ani jeden pokus nebyl úspěšný, avšak velení ZAHALu podniká dodatečná opatření ke zvýšení bezpečnosti svých vojáků.
Tisková služba ZAHALu například zahájila kampaň proti stopaření. Kampaň probíhá pod heslem "Nestopuj, aby tě neunesli". Kampaň zahrnuje širokou propagační aktivitu prostřednictvím billboardů na ulicích velkých měst, železničních a autobusových nádražích, a také i prostřednictvím videa, které se šíří sociálními sítěmi a internetovými stránkami.

Video ukazuje uneseného izraelského vojáka (který je podobný Nachshonu Vaksmanovi), který čte text z papíru, který mu dali únosci. Tisková služba přiznává, že změkčování námětu by nebylo vhodné, a záměrem videa bylo vyvolání společenské polemiky. Předmětné video - viz níže.

Spolu s tím byly zpřísněny tresty pro vojáky, kteří byli přistiženi při pokusu o stopování. Poprvé se tyto tresty budou týkat i vojáků-rezervistů. 

Připomeneme, že po uzavření "Shalitova obchodu" výzvy k únosu izraelských vojáků zní z úst teroristů neustále. Před týdnem vysoce postavený aktivista palestinské teroristické organizace Islámský jihad Kaled al-Baaj vyzval své kolegy, aby unášeli izraelské vojáky, aby je používali jako rukojmí pro osvobození svých kolegů, odpykávajících trest v izraelských věznicích.

V polovině dubna tisková služba ZAHALu zveřejnila přehled situace na palestinských územích v Iudei a Samarii. Situace se monitorovala v půlročním období po osvobození 1100 palestinských bojovníků výměnou za Gilada Shalita.

Podle posledních údajů poskytnutých divizí Iudee a Samaria, z podezření v pokračování teroristické aktivity bylo zatčeno na 10 palestinských bojovníků, již osvobozených v rámci "Shalitova obchodu".
Nejvýznamnější postavou z těchto recidivistů je Ana Shalabi, aktivistka Islámského jihadu v Jeninu, která připravovala teroristický útok proti objektům ZAHALu. Následně Shalabi vyhlásila hladovku a izraelské bezpečnostní služby pod tlakem médií museli ji propustit do sektoru Gaza.

Představitelé vojenské tiskové služby zdůrazňují, že v poslední dobu se značně aktivizovaly pokusy Islámského jihadu o znovuobnovení teroristické činnosti v okolí Jeninu. Organizace, která se vzdala bojových akcí v Iudee a Samarii po operaci Obranná zeď v roce 2002, se znovu pokouší o teroristický útok.

MAY 8/12, 1553, Z.G.


Žádné komentáře:

Okomentovat