pondělí 14. května 2012

ÍRÁN: SAÚDSKÁ ARÁBIE PŘIPRAVUJE OKUPACI BAHRAJNU

Arabské státy Perského zálivu plánují další integraci. V brzké době má vzniknout nový, těsnější svaz Saúdské Arábie s Bahrajnem a ještě jednim státem z regionu, a to nehledě na znepokojení Íránu z tohoto spojenectví.
Bahrajnský ministr informací Samira Rajab sdělil tiskové agentuře REUTERS, že těsná integrace neznamená ztratu suverenity. Účastníci nového svazu plánují koordinovat svojí činnost zejména ve vnější politice a ekonomice, a také i v bezpečnostní sféře.

Sblížení arabských států Perského zálivu probíhá na pozadí zesilující se konfrontace s Íránem. V Bahrajnu většinu obyvatelstva tvoří shiitové, kteří od roku 2011 požadují na králi a vládnoucí sunnitské elity dodatečné svobody. V ostrovním království propukly nepokoje, které byly potlačeny pomocí saúdských vojsk a kontingentu ze Spojených arabských emirátů. Islámská republika ostře kritizovala tento akt vlády Saúdské arábie. Vláda Bahrajnu zas obvinila Írán z podněcování a pokusu o provokaci povstání shiitských poddaných proti králi. 

Mimoto, vztahy Íránu s ostatními státy Perského zálivu jsou daleko ideálním. Vedení SAE nedávno odvolalo svého velvyslance z Teheranu, důvodem byla návštěva íránského prezidenta Mahmuda Ahmadinejada na jeden ze tří sporných ostrovů, které Írán považuje za své.

Agentura MEHR obvinila Saúdskou Arabii z pokusů o "legalizaci okupace Bahrajnu". Podle této agentury, Er-Riyad se obává, že nepokoje bahrajnských shiitů se přenesou do saúdské Východní province, kterou také obývají shiité. Íránská agentura již obvinila saúdskou vládu ze záměrů vyhnat shiity ze ostrovního království.


MAY 14/12, 1929, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat