pátek 11. května 2012

DODATKEM: OSN PODPOŘILA HLADOVĚJÍCÍ VĚZNĚ

Zpráva je starší, uvádím jen proto, abyste byli v obraze.
Zvláštní představitel OSN na palestinském území Robert Falk vyjádřil rozhořčení nad chováním izraelských úřadů vůči palestinským vězňům, dovolávájících se osvobození z vězení pomoci masové hladovky.
"Jsem nesmírně pobouřen neustávajícím porušením lidských práv v izraelských věznicích a proto vyzývám vládu Izraele, aby dodržovala mezinárodní právní normy ve vztahu ke všem vězněným Palestincům", řekl Falk.

Podle Falka vězni mají plné právo nesouhlasit s důvody uvalení vazby a jejich advokáti mají právo na přístup k materiálům, na jejichž základě bylo rozhodnuto o zadržení. Ten zdůraznil, že je nepřípustné, aby Palestinci byli zbaveni práva na schůzky s rodinnými příslušníky.

Připomeneme, že začátkem týdne předseda Palestinské národní administrace Mahmud Abbas vyzval OSN, aby interferovala do situace. S podobným prohlášením vystoupil také i hlava politbyra HAMASu Khaleed Mashal, který o této situaci již jednal s lídrem bojového křídla této teroristické organizace Ahmadem Jabarim.

Aktivisté teroristické organizace Islámský jihad Hadr Adnan a Hanaa Shalabi, kterým se podařilo osvobodit z izraelských věznic v důsledku dlouhotrvající hladovky prohlásili, že nepochybují o tom, že masová hladovka donutí vedení věznic ke kapitulaci. "Jejich osvobození se stane požehnáním, a jejich hrdinská smrt - opravdovým vítězstvím", prohlásil Adnan.

Na stránkách HAMASu je uvedeno prohlášení, že Izrael je znepokojen masovou hladovkou a přešel k vystrašování jejich účastníků: do cel jsou vhazovány brožury o negativních následcích dlouhodobého hladovění. "Nenecháme se vystrašit. Budeme bojovat, dokud neumřeme", cituje vydání jednoho z vězňů. 

Ten také cituje dopis, který byl poslán arabským poslancem Knessetu Ahmadem Tibim ministrovi vnitřní bezpečnosti Izraele Yitzhaku Aaronowitzovi. Poslanec informuje, že čtyři účastníci hladovky jsou v mimořádně těžkém stavu a píše, že odpovědnost za jejich životy je vyloženě v rukou izraelských autorit.

Ředitelství věznic informovalo, že za posledních několik dní se ke hladovce připojilo dalších 100 vězňů. Tím pádem, počet hladovějících převýšil počet 1550 osob (třetina palestinských vězňů). Na území PA se každodenně odehrávají masové demonstrace podpory, počet účastníků sahá až k několika tisícům. Dost často tyto demonstrace doprovázejí nepokoje.


MAY 11/12, 1657, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat