úterý 8. května 2012

SOUD NAŘÍDIL VLÁDĚ ZAČÍT S BOURÁNÍM OSAD

BAGATZ odklonil žádost státu o posečkání s bouráním čtvrti Givat ha-ulpana v Beit-Elu. Tři soudci se spolu s předsedou Nejvyššího soudu Asherom Grunisem usnesli, že čtvrť bude zbourána do 1. července, a jeho obyvatelé deportováni.
Připomeneme, že jde o čtvrť uvnitř osady Beit-El, jedné z největších v Iudei a Samarii. Podle levicových radikálních organizací, tato čtvrť je vybudována na soukromém palestinském pozemku. Obrátily se proto na soud, aby nařídil, že čtvrť je nutné zbourat. Několik dní před posledním datem, nařízeným soudem, vláda se obrátila na BAGATZ s žádostí o přezkum tohoto rozhodnutí s tím, že v první etapě se požadoval jeho odklad o 60 dní.

Jak již informoval CURSORINFO, izraelský premiér Binjamin Netanjahu poprosil své ministry, aby z této otázky nedělaly téma pro vzájemná napadení a vystoupení. Ten také slíbil, že najde řešení, které umožní zabránit bourání čtvrti, která se skládá z 5 domů. Jedná se o rodinné domy, v nichž bydlí celkem 30 rodin.

BAGATZ však žádost vlády ostře kritizoval, jelikož údajně zpochybňuje nutnost výkonu soudního rozhodnutí. Ve svém rozhodnutí soudci zdůrazňují, že "princip nutnosti výkonu soudních rozhodnutí odpovídá veřejnému zájmu". Čtvrť v Beit-Elu tak musí být zbourána do 1. července.

V politickém systému rozhodnutí BAGATZu vyvolalo zřejmé reakce. Poslanec Knessetu Nitzan Horowitz (MERETZ) řekl, že "BAGATZ vyhodil do koše nedůstojnou žádost vlády o legalizaci rajónu, vybudovaného na ukradené zemi". Jiný poslanec, Dani Danon požádal okamžitou legalizaci židovských osad cestou obcházení rozhodnutí BAGATZu.


MAY 8/12, 1828, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat