pondělí 14. května 2012

EU: EXTREMISMUS OSADNÍKŮ NARUŠUJE MÍROVÝ PROCES

Evropská Unie ostře kritizuje Izrael za osadnickou aktivitu. EU tvrdí, že "výstavba v osadách, extremismus osadníků a špatné zacházení s Palestinci" narušuje šance na uzavření mírové dohody, která má být založena na principu dvou států dvou národů.
Ministři zahraničí států EU, kteří se sešli dnes na summitu v Brusselu, prohlásili, že jsou hluboce znepokojeni vývojem událostí, který může podtrhnout princip dvou států dvou národů, informuje rozhlasová stanice KOL YISRAEL. Ve vyjádření se podotýká nezbytnost zachování tohoto principu.

EU také prohlásila, že mezinárodní právo zakazuje výstavbu osad a vyjádřilo znepokojení "zrychlením tempa osadnické aktivity" po ukončení platnosti zmrazení výstavby v roce 2010.

Mimoto, EU odsoudila izraelské úřady za "zbourání palestinských domů ve Východním Jeruzalémě" a také za "zbavení Palestinců možnosti vést mírovou činnost v oblasti kultury, ekonomiky a politiky". Podle názoru EU se stav Palestinců v zóně C, kde odpovědnost za zajištění bezpečnosti leží vyýhradně na izraelských bezpečnostních službách, se rapidně zhoršil.

EU vyzvala Izrael ke zmírnění restrikcí na ekonomický vývoj palestinských území a zjednodušení procedury vydání stavebních povolení.

Ministerstvo zahraničí Izraele kritizovalo prohlášení EU. Izraelská diplomacie tvrdí, že EU uvádí staré námitky, které jsou založeny na neúplných, jednostranných nebo podjatých datech. Ministerstvo zahraničí také podotklo, že právě taková prohlášení nenapomáhají mírovému procesu.

Zdůrazněme, že premiér Izraele Binjamin Netanjahu na zasedání parlamentní frakce LIKUDu sdělil, že odpovědnost za mírové jednání je výhradně na palestinské straně. Netanjahu také řekl, že vláda národní jednoty je schopna vyřešit tři ze čtyř úkolů: prijmout nový zákon místo Talova zákona, schválit státní rozpočet a podstatným způsobem pozměnit politický systém. K vyřešení čtvrtého úkolu, tedy progresu v mírovém procesu, je nezbytně nutná účast palestinské strany. Binjamin Netanjahu vyzval Mahmuda Abbasa, aby přijal jeho návrhy na pokračování mírových jednání.


MAY 14/12, 2051, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat