pondělí 7. května 2012

IZRAELCI A ÍRÁNCI SE USMÍŘILI V BERLÍNĚ

Na 500 mladých lidí z Izraele a Íránu prošli pochodem přes berlínské centrum, který měl demonstrovat jednotu obou národů na cestě k míru. K akci "Izrael a Írán proti válce" se připojili také obyvatelé a hosté hlavního města Německa.
Iniciátory akce byli studenti ze dvou států, kteří studují v Německu, většina z nich byli aktivisté levicových radikálních organizací. Výzvy k účasti na pochodu se šířily také i přes Facebook. V příspěvcích se poukazovalo na to, že účelem akce je odvrátit ozbrojený konflikt mezi Íránem a Izraelem. "Zatímco politikové si pohrávají svaly ,musíme ukázat, že můžeme žít i bez hrozeb a sankcí", psalo se na Facebooku ve čtyřech jazycích - hebrejštině, perštině, němčině a angličtině.

Podle organizátorky Dany Rotschild, je to již druhá podobná akce v Berlinu. Tu první navštívilo pouze dvacet lidí, na tu poslední přišlo již 500. 

Pacifistická kampaň proti válce mezi Izraelem a Íránem již shromaždila desítky tisíc stoupenců. Začala tím, že Rony Edri a Michal Tamir, kteří se zabývají web-designem, rozhodli se sami zapůsobit na mír na Blízkém východě. Izraelci šířili po sociálních sítích obrázek s heslem: "Íránci, milujeme vás! Nikdy nebudeme bombardovat váš stát!".

Z toho byl vyroben poster, který byl skomponován s fotografií, na níž pár byl vyobrazen se svými dětmi a izraelskou vlaječkou. "Všem Íráncům, všem otcům, matkám, dětem, bratrům a sestrám. Je-li již rozhodnuto, že mezi námi začne válka, znamená to, že se nesnášíme nebo že se bojíme. Ale já se vás nebojím a nemůžu vás nenávidět. Vždyť já vás ani neznám, kromě jednoho Íránce, kterého jsem potkal v pařížském muzeu. Ten byl moc milý", napsal Edri pod fotkou, umístěné na jeho profilu na Facebooku.

Zpočátku jeho vzkaz vyvolal jen odsuzující reakce Izraelců. Byl obviněn z levičáctví a naivitě. Následně se však stal průlom a většina reakcí byla kladná. Podle Edriho, lidé ho prosili o poster, aby ho dali na své fotky a tím prostřednictvím sociálních sítí dali Íráncům najevo, že Izraelci nemají nic proti íránskému lidu.


MAY 7/12, 2106, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat