pátek 11. května 2012

VLÁDA: OTÁZKA GIVAT HA-ULPANA JE SLOŽITÁ

Dnes ráno vláda zahájila jednání ohledně zbourání pěti domů ve čtvrti Givat ha-Ulpana v osadě Beit-El. Tyto domy se nacházejí na sporném území.
Jednání se účastnil premiér Binjamin Netanjahu, ministr obrany Ehud Barak, ministr strategických záležitostí Moshe Yaalon, nový vicepremiér Shaul Mofaz, ministr spravedlnosti Yaakov Neeman, ministr infrastruktur Uzi Landau, ministr vzdělání Gideon Saar, ministr Beni Begin a také představitelé ZAHALu a justičního systému.

Jak informuje rozhlasová stanice KOL YISRAEL, účastníci jednání odmítli jakkoli komentovat toto jednání. Zdůraznili jen, že otázka je velice složitá a že vyžaduje dodatečné konzultace. Nová jednání o Givat ha-Ulpanu se budou konat příští týden.

Představitelé koaličních stran včetně mluvčího Knessetu Reuvena Rivlina mluvili o nezbytnosti přijetí zákona, který by zavedl možnost finanční kompenzace Palestincům místo bourání domů a poskytnutí alternativních parcel, které jsou ve vlastnictví státu.

Experti se ale domnívají, že výměna území je problematická z hlediska mezinárodního práva, které zakazuje změnu statusu parcel na "okupovaných územích".


MAY 11/12, 1556, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat