pondělí 7. května 2012

PALESTINCI ŽÁDAJÍ OSN, ABY ODSOUDIL ŽIDOVSKÉ OSADY

Palestinský představitel při OSN Riyad Mansour napsal dopis do Rady bezpečnosti OSN s výzvou, aby RB OSN odsoudila rozhodnutí vlády Izraele o legalizaci tří izraelských osad za hranicemi "zelené čáry". Informuje o tom rozhlasová stanice KOL YISRAEL.
Riyad Mansour napsal, že RB OSN musí neprodleně zakročit proti "nezákonným expanzionistickým akcím Izraele". Připomeneme, že již dříve palestinští představitelé informovali o záměru dovolávat se rezoluce RB OSN ohledně židovských osad.

Západní státy pokračují v odsuzování rozhodnutí izraelské vlády. Vrcholná představitelka EU pro vnější politiku Catherine Ashton označila legalizaci osad Bruchin, Sansanah a Rechilim za nezákonnou a vyzvala izraelské lídry, aby své rozhodnutí přehodnotili. Podle ní, EU je tímto jevem mimořádně znepokojena, jelikož osadnická činnost je podle ní nezákonná a protiřečí mírovému procesu.

Již dříve USA také vyjádřily své znepokojení ohledně plánů izraelské vlády udělit zákonný status osadám za "zelenou zónou". Tisková mluvčí Department of the State (Úřad federální vlády) Victoria Newland sdělila, že USA požadují po Izraeli vysvětlení v této záležitosti. Nicméně, Newland neřekla, zda Washington hodlá uplatnit nějaké sankce vůči Izraeli kvůli výstavbě osad.

Připomeneme, že 23. dubna večer tisková služba kanceláře premiér-ministra Izraele sdělila, že zvláštní ministerská skupina nařídila regulaci právního statusu osad Bruchim, Sansanah a Rachelim, které byly založeny v 90. letech na základě rozhodnutí vlad.

V únoru 2011 PA vnesla odpovídající projekt rezoluce do RB OSN. 14 z 15 členů RB OSN podpořily rezoluci, ale USA využily práva veta.


NEWSRU.CO.IL
MAY 7/12, 1637, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat