úterý 8. května 2012

ANNANŮV PLÁN NEUSPĚL. TURECKO SE PŘIPRAVUJE NA INVAZI NATO

Zvláštní predstavitel OSN pro regulaci situace v Sýrii Kofi Annan předloží Radě Bezpečnosti OSN report o situaci v tomto státě. Poslední události totiž svědčí o neúspěchu jeho plánu regulace konfliktu.
Během včerejšího dne v Sýrii zahynulo nejméně 35 lidí. Dělostřelectvo syrské armády vede ostřelování obcí a měst, jež jsou pod kontrolou opozice, odpůrci prezidenta Bashara Asada odpovídají teroristickými útoky proti vojákům a vládním objektům. Generální tajemník OSN Pan Ki Moon uznal, že čas pro odvrácení opravdové občanské války rapidně ubývá. Obvinil také syrské autority v použití mírotvůrců k přípravě nových útoků a zdůraznil, že i odvětné reakce ozbrojené opozice se dostaly na novou úroveň.


"Víme, jak riskují pozorovatelé. Taktéž víme, že syrští občané, jež nas kontaktovali,budou potrestáni. Víme, co je Asadův režim zač. Nevíme však, čím to skončí, ale budeme neústupní v otázkách zabezpečení míru a občanských prav", řekl generální tajemník.

Nehledě na to, že Pan Ki Moon znovu vyzval Asada k plnění podmínek Annanova plánu, mezinárodní společenství se smířilo s neúspěchem tohoto plánu. Tiskový mluvčí americké administrace Jay Carney řekl, že bude-li současný stav zachován, mezinárodní společenství uzná svojí porážku.

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan (Redžep Tajíp Erdogan) požádal mezinárodní společenství, aby interferovalo do situace v Sýrii. Ten sdělil, že podle jeho informací se na území Turecka nachází 23000 uprchlíků ze Sýrie, dalších sto tisíc našlo svůj azyl v Lebanonu.

Turecký premiér zdůraznil, že Turecko se zatím chovalo zdrženlivě, ale v případě, že syrská armáda zaútočí na jeho území, Ankara bude připravena uplatnit článek 5 Charty NATO a pošle do aliance oficiální požadavek vojenské intervence do Sýrie.
 

MAY 8/12, 1200, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat