sobota 3. března 2012

RUSKO SLÍBILO, ŽE NEBUDE PRODÁVAT ZBRANĚ "NESTABILNÍM STÁTŮM"

V Knessetu se odehrálo setkání novinářů vedoucích ruskojazyčných médií v Izraeli s izraelsko-ruskou skupinou, působící v oblasti strategického dialogu a spolupráci. Izraelskou stranu vedl hlava koalice Ze'ev Elkin (LIKUD) a Robert Ilatov (NDI), které jsou také i v komisi zahraničních věcí a obraně. Setkání se také zúčastnili poslanci Knessetu Solodnika (KADIMA) a Shemtov (NDI), které jsou také v parlamentní skupině přátel Ruska. Ruský senátor Michail Margelov byl na tomto setkání v pozici hlavy delegace Federálního shromáždění RF.Izraelští a ruští účastníci pověděli novinářům o závěrech právě skončivšího roundu jednání o formátu společné mise a základních směrech strategického dialogu na parlamentní úrovni.

"Strategický dialog, který již několik let vedou parlamentáři Izraele a Ruska, je velice důležitý a produktivní. Vždy je veden ve tří rovinách, v první řadě v rovině problematiky blízkovýchodního regionu a dosažení konsenzu, s ohledem na ne vždy souladné pozice obou stran. Druhou je výměna názorů na geopolitickou situaci ve světě, v bezpečnostní sféře a v mezinárodních vztazích a v řadě jiných životně důležitých otázek. Třetí rovinou jsou bilaterální vztahy Ruska a Izraele. Právě v této oblasti je nejméně rozporů a je touha po intenzivním rozvoji vztahů, přičemž toto pochopení existuje na nejrůznějších úrovních", řekl Ze'ev Elkin.


Izraelští parlamentáři také nastínili jedno z nejbolestivějších témat, o kterém se regulérně diskutuje na setkáních s ruskými kolegy: problém důchodů ze států emigrace.


Hlava parlamentní koalice sdělil, že nehledě na pozitivní posuny v této otázce, problém důchodů stále není vyřešen. "Je sice dosažen určitý konsenzus, ale stále nemůžeme dosáhnout konečného řešení, ani ve zkráceném formátu. Ve své době byl pokus dosáhnout domluvy v oblasti důchodů pro veterány Velké vlastenecké války (1941-1945) k výročí vítězství, ale bohužel se nezdařil. Je to velice důležité pro ruskojazyčnou obec Izraele. Je mimořádně důležité dosáhnout průlomu v řešení tohoto problému a znovu aktivovat pomalu probíhající proces jednání", řekl on.


Pozvané na setkání novináře také zajímala i otázka Blízkého východu a vztah Ruska k Íránu, a také k událostem v Sýrii, zejména nebezpečí toho, že nejnovější ruské zbraně se mohou dostat do rukou HIZBALLAHu po Asadovu pádu.


Hlava ruské delegace Michail Margelov řekl, že Rusko přistupuje k exportu zbraní velice zodpovědně a nebude prodávat zbraně režimům, které jsou hrozbou pro stabilitu a bezpečnost v regionu.


Co se íránského jaderného programu týče, hlava ruské delegace zdůraznil, že Moskva nemá zájem na vzniku jaderných zbraní v ještě jednom islámském státě. Spolu s tím ruské vedení, podle jeho slov, nemá záměr stát v cestě vývoje atomové energetiky v Íránu.


Margelov se také dotkl i otázky důchodů a zdůraznil, že tato otázka bude vyřešena v nejbližším čase a již za účasti nového ministra sociálních věcí, který bude jmenován po volbách v Rusku.




CURSORINFO.CO.IL
MAR 3/12, 1250, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat