pondělí 26. března 2012

ZAHAL INSTALUJE KIPAT BARZEL V GUSH-DANU A AKTIVNĚ NAKUPUJE "TAMIRY"


Jak informuje portál YNET dnes byla zahájena instalace baterií protiraketové obrany KIPAT BARZEL (Železná kupole) v Cholonu a jiných městech Gush-Danu.
Daný krok je zaměřen především na seznámení obsluhujícího perzonálů baterií s okolím v centru státu. Následovat budou velká cvičení ve městech okruhu ha-Sharon, v Jeruzalémě a jiných okruzích. KIPAT BARZEL opouštěl jižní část státu jen jednou - jedna baterie byla postavena v okolí Haify.


Připomeneme, že cvičení v Gush-Danu se plánovala na konec února tohoto roku, ale ZAHAL ponechal baterie KIPAT BARZELu na jihu státu. Zanedlouho poté izraelské letectvo zlikvidovalo v sektoru Gaza lídra bojovníků Výborů národní obrany, na což palestinští teroristé odpověděli raketovým ostřelováním. Během raketových útoků na izraelská města bylo vystřeleno víc jak 200 raket. Baterie KIPAT BARZEL se osvědčily: podařilo se jim sestřelit 85 % raket, které letěly do jejich aktivní zóny.

Spolu s tím ZAHAL plánuje aktivovat proces nákupu protiraket TAMIR pro Železnou kupoli. Jak informuje portál NRG, velení IAF se rozhodlo pro zdvojnásobení počtu protiraket na skladištích.

Kromě toho, bylo rozhodnuto o ukončení spárovaných startů protiraket. Po fixaci cílů KIPAT BARZEL totiž vystřelil 2 protirakety TAMIR. Na konci února tři baterie Železné kupole sestřelily 59 palestinských raket, vystřelily však 150.

Cena jednoho TAMIRu se pohybuje okolo 50 tisíc dolarů. Tím pádem během čtyř dnů raketových útoků byly vystřeleny TAMIRy za 750 tisíc dolarů.

Jelikož palestinská raketa byla sestřelena hned první protiraketou, taktika spárovaného startu byla uznána za neúčelovou.

Dodáme také, že příští týden oficiálně zahájí provoz čtvrtá baterie KIPAT BARZEL, které bude poprvé v historii velet žena - kapitán R. O.


MAR 26/12, 1258, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat