pondělí 19. března 2012

VELIKÝ MUFTÍ SAÚDSKÉ ARÁBIE VYZVAL K NIČENÍ KOSTELŮ

Vyšší duchovní autorita Saúdské Arábie, veliký muftí šejk Abdul Aziz bin-Abdullah dnes prohlásil, že všechny křesťanské chrámy, nacházející se na území Aravijského poloostrova, musí být zničeny. Svoje stanovisko odůvodnil slovy proroka Muhammada, kteřý řekl, že v Aravii je místo jen pro jedno náboženství.
Výrok zazněl v reakci na výzvu kuwaitské nevládní organizace Společnost obrození islámské kultury. Tato organizace se snaží o přijetí zákona, který zakáže výstavbu nových křesťanských kostelů. Aktivisté se rozhodli obrátit za konzultací k vyšší duchovní autoritě.

Šejk Abdul Aziz bin-Abdullah má velice silnou autoritu mezi sunnity. Je nejen velikým muftím státu, která se považuje za kolebku islámu, ale i hlavou nejvyšší rady ulemů, a také předseda výboru pro vydání fatev.

Slova náboženského činitele proto vyvolala značné znepokojení u všech blízkovýchodních křesťanů. Podle lebanonských, egyptských a iordanských stoupenců Ježišova kázání, tato slova mohou být výzvou ke zničení jejich svátyň. "Představte si, že křesťanský analog velikého muftího, římský papež, prohlásí, že všechny mešity v Itálii musí být znčieny. Tohle vyvolá vlnu nepokojů, politického tlaku, výzev k odstoupení, ne-li něco horšího" , domnívá se autor blogu JIHAD WATCH Raymond Ibrahim.


MAR 19/12, 1154, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat