čtvrtek 22. března 2012

NOVÁ STUDIE OSN: JAK ŽIDOVSKÉ OSADY PORUŠUJÍ PALESTINSKÁ PRÁVA

Rada OSN pro lidská práva nařídila zahájit vyšetřování "vlivu izraelské osadnické činnosti na dodržování prav palestinců". Izraelské vedení toto rozhodnutí razantně kritizovalo.
V rámci rozhodnutí musí být vytvořena "nezávislá vyšetřovací komise pro studium vlivu osad na občanská, kulturní, sociální a politická práva palestinců", informuje HAARETZ.

Proti tomuto rozhodnutí hlasovala pouze představitelka USA, představitelé dalších 10 států se zdrželi hlasování, mezi nimi byla i Česká republika. Dále se zdržely Irálie, Rumunsko, Bulharsko, Polsko a Španělsko. 34 státy podpořily vytvoření vyšetřovací komise.

Izraelský premiér Netanjahu v této souvislosti prohlásil, že Rada OSN pro lidská práva již dávno postrádá smysl garanta ochrany prav.

Izraelské ministerstvo zahraničí komentuje dané rozhodnutí tím, že Rada OSN pro lidská práva se již nenávratně stala nástrojem politického lobování, nikoliv ochranou lidských prav.

V prohlášení, které rozeslal tiskový mluvčí izraelského ministerstva zahraničí Igal Palmor se podotýká, že na pozadí systematického porušování lidských prav v jiných blízkovýchodních státech, rozhodnutí Rady OSN je naprosto směšné. Ten podotkl, že podobné aktivity ničí šance na mírové vyřešení palestinsko-izraelského konfliktu. Palestinská autonomie podle něj se musí okamžitě vrátit k mírovým jednáním.


MAR 22/12, 2108, Z.G.

1 komentář:

  1. Přesně tak, OSN už dávno pozbyla svého smyslu, když už, tak jen monitorují, jinak se ale v klidu koukají, jak jeden masakruje druhého. Podle mě naprosto zbytečná organizace, která si podobnými bláboly ospravedlňuje svoji existenci, potažmo prašule do svý kapsy.

    OdpovědětVymazat