pondělí 19. března 2012

ÍRÁNŠTÍ INSTRUKTOŘI A BOJOVNÍCI "GLOBÁLNÍHO JIHADU" V GAZE A NA SINAJI

V novinách HAARETZ je zveřejněn článek Aviho Issacharoffa, v němž se s odkazem na vysoce postavený zdroj v Jeruzalémě informuje, že íránští instruktoři cvičí palestinské teroristy v sektoru Gaza a na Sinajském poloostrově. Podle tohoto zdroje, íránští instruktoři přijeli do Gazy a Egyptu přes Sudan.
Přitom se zdůrazňuje, že během nedávného vyostření ozbrojeného konfliktu některé odpaly raket probíhaly pod kontrolou íránských instruktorů.

Zdroj také říká, že Islámský jihad pokračoval v ostřelování izraelského území i po uzavření cease-fire dohody proto, že na tom trvali íránci. Připomeneme, že vedení Islámského jihadu prohlásilo, že toto ostřelování mají na svědomí jednotlivci, jejichž motivem je osobní pomsta Izraeli.

V článku se pozornost obrácí na skutečnost, že vláda Izraele pozitivně zareagovala na veškeré nabídky egyptské armády zakročit proti teroristům na Sinajském poloostrově, ale Káhira zatím neprovedla žádnou vojenskou operaci.

Podle zdroje HAARETZu, v dnešní době na Sinai působí několik ideologicky odlišných teroristických organizací: beduini, sdílející názorové hodnoty Globálního jihadu; skupiny podporované Íránem (íránští instruktoři nabírají nové bojovníky nejen na Sinaji, ale i v jiných regionech Egyptu); palestinská uskupení. Zdůrazňuje se také, že na Sinai se vydali i bojovníci z Iráku, Afghanistanu, Yemenu a Saúdské Arábie.
Tito bojovníci mohli získat zbraně také i z Libye, kde během občanské války byla vyrabována armádní skladiště. Zdůrazněme, že v nedavném rozhovoru televizi RTVi bývalý ministr obrany a ex-náčelník Generálního štábu ZAHALu Shaul Mofaz, který teď vede parlamentní komisi, která se zabývá zahraničními věcmi a záležitostmi obrany, mluvil o podílu íránských instruktorů na teroristické aktivitě proti Izraeli. "Dnes máme tu situaci trochu jinou, a to v tom, že za HAMASem a Islámským jihadem stojí Írán. Proto musíme zvolit tvrdou, ofenzivní taktiku. Íránští instruktoři přijíždějí do Gazy, aby vycvičili palestinské teroristity", řekl bývalý ministr obrany Izraele.


MAR 19/12, 1652, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat