úterý 27. března 2012

MARUAN BARGUTI VYZVAL PALESTINCE K NOVÉ INTIFADĚ


Lídr bojového křídla FATAHu Maruan Barguti, který si odpykává trest za organizaci sérii teroristických útoků proti izraelcům, se obrátil s výzvou na palestince. Vyzval totiž k zahájení kampaně neposlušnosti vůči okupaci.

"Silná vlná národního odporu je tím nejlepším prostředkem k dosažení našich národních zájmů. Je na čase vzdát se iluzí, že mírový proces ukončí okupaci a povede ke vzniku palestinského státu", řekl Barguti.

Barguti také vyzval Palestinskou národní administraci, aby se vzdala jakékoliv spolupráce s Izraelem, a to jak ve sféře ekonomické, tak i bezpečnostní. Podle jeho názoru, hlavním strategickým zájmem má být národní příměří s HAMASem.

"Musíme chápat: dvojnásobné rozšíření osad znamená, že nemáme partnera v jednání. Palestinský národ má plné právo odporovat okupantům a využívat k tomu jakýchkoliv prostředků. Ale boj se musí vést na územích, okupovaných od roku 1967", domnívá se Barguti.

Jeden z nejvlivnějších lídrů FATAHu nevyzval pouze k roztržení dohod s Izraelem. Jeho slova "o všech možných prostředcích" znamenají výzvu k ozbrojenému povstání proti Izraele, proti němuž vystupuje nové vedení PNA.

Barguti, který založil hnutí TANZIM, byl jedním z podněcovatelů "intifady Al-Aqsa". Dokonce i po dlouhých letech strávených ve vězení, stále zůstává jedním z nejpopulárnějších politiků autonomie. Palestinská ulice ho chápe jako následovníka hlavy PA Mahmuda Abbase. Nehledě na četné výzvy palestinského vedení, Izrael odmítá osvobodit teroristu. Jeho jméno nebylo na seznamu palestinských vězňů, kteří byli propuštěni v rámci tzv. "Shalitova obchodu".

Připomeneme, že apel Barguti je zasvěcen desátému výročí jeho věznění. Bylo posláno z věznice ADARIM a přečteno v Ramallahu v podvečer "milionového pochodu na Jeruzalém".

Maruanu Bargutimu je uložen trest v délce 5 doživotních trestů.


MAR 27/12, 1424, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat