úterý 13. března 2012

INFORMAČNÍ VÁLKA: PALESTINCI VYTÁHLI FOTA MRTVÝCH DĚTÍ. Z ARCHIVŮ.

9-12 března, kdy se konaly velké boje, sociálními sítěmi se začala šířit dezinformace o "krvavých zločinech zionistického režimu".
Ve Facebooku a Twitteru se objevily fotografie zabitých dětí, které však neměly co do činění s aktuálním děním v sektoru. O to víc, jak se píše v blogu ředitele tiskové služby ZAHALu, brigádního generála Ioava Mordechaie, aktivisté informační války proti Izraeli selhali dvakrát: proto, že jako důkaz "zločineckých akcí ZAHALu" použili fotografii holčičky, která se stala obětí autonehody před šesti lety. Tatáž fotografie se použila jako důkaz "izraelských zločinů" v roce 2006.

Jde o fotografii třileté holčičky Rajah Abu Shaban, která zahynula 9. srpna 2006 (v tu dobu na severu se válčilo s HIZBALLAHem, a na jihu ZAHAL bodově útočil na skupinky raketometčiků, kteří se snažili ostřelovat izraelské území). Agentura REUTERS tehdy dostala z Gazy prostřednictvím svého reportéra Muhammada Saleda šokující záběry otce Rajah, který nesl zkrvavené tělo své dcery. V popisu k fotce se tvrdilo, že holčičku zabilo izraelské ostřelování. 10. srpna 2006 perzonál nemocnice SHIFA tyto informace vyvrátil: holčička skutečně zahynula v autonehodě. REUTERS vydalo prohlášení, že nesprávný popis k fotografii je dán tím, že 9. srpna se do nemocnice SHIFA dopravovaly také i zranění v důsledku náletů ZAHALu.

10. března 2012 se v mikroblogu Twitter uživatelky Khulood Badawi se znovu objevila jedna z fotek zkrvavené Raji s podpisem "Palestina krvácí. Israel zabil ještě jedno dítě. Jestě jeden otec nese dítě ke hrobu v Gaze". Později se fotka objevila v blogu Diany Alzeer, odkud se rozšířila po blogům uživatelů Twitteru a Facebooku.
 

MAR 13/12, 2010, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat