středa 7. března 2012

ASAD: SYŘANI ZVÍTĚZÍ NAD TERORISTY. OBAMA: NEBUDEME BOMBARDOVAT DAMAŠEK

Prezident Sýrie Bashar Asad řekl 6. března, že je plný odhodlání pokračovat boj proti "teroristům, podporovaným ze zahraničí". Současně USA sdělily, že jednostranné akce Damašku budou chybou.
Bashar Asad prohlásil, že syrský lid již zmařil několik zahraničních spiknutí a vybudoval novou Sýrii, proto překoná i nynější krizi, která je následkem něčího úmyslu oslabit Sýrii. Podle něj, syřani ukázali svojí schopnost ubránit se teroristům a protlačovat politické reformy.

Prezident USA Barak Obama reagoval na komentář-výzvu senátora od republikánů Johna McCaina bombardovat syrské objekty za účelem pomoci opozici, že Washington nemůže jednostranně zahájit vojenskou operaci proti Sýrii. Situace v Sýrii je podle Obamy mnohokrát vážnější, než v Libyi.  Americký lídr dal najevo, že preferuje použití sankcí proti Damašku: USA zapsaly do "černou listinu" syrské státní rozhlasové a televizní stanice.

Spolu s tím Barak Obama řekl, že odchod Bashara Asada je pouze otázkou času. Turecký premiér Rejep Tayip Erdogan ze své strany řekl, že na rozdíl od Khafeeza Asada, Basharovi se nepodaří "vyhnout zodpovědnosti za spáchané zločiny". Khafeez Asad, otec úřadujícícho syrského prezidenta v roce 1982 brutálně potlačil ozbrojenou vzpourů islámistů v Khamě.

Připomeneme, že ruské ministerstvo zahraničí sdělilo, že pozice Moskvy v regulaci syrské krize zůstala neměnná. Je třeba také zdůraznit, že USA informovaly o vypracování nové rezoluce Rady bezpečnosti OSN, která musí přizvat obě strany syrského konfliktu k ukončení násilí, jak informovala rozhlasová stanice KOL YISRAEL.


MAR 6/12, 2130, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat