sobota 24. listopadu 2012

ZAHRANIČNÍ MÉDIA: OBLAKOVÝ SLOUP BYL GENERÁLNÍ ZKOUŠKOU VÁLKY S ÍRÁNEM


Osmidenní válečná operace v Sektoru Gaza byla generální zkouškou jakéhokoliv budoucího vojenského střetu s Íslámskou republikou. S takovým tvrzením přišli američtí a izraelští vysoce postavení osoby, které jej sdělili novinám NEW YORK TIMES. Velvyslanec Izraele v USA Michael Oren řekl, že Izrael v této operaci čelil hrozbě nikoliv z Gazy, nýbrž z Íránu.

Během této operace Izrael použil vrtulníky APACHE, bezpilotní letouny (BPLA, UAV), používal protibunkerové bomby - tedy celé spektrum prostředků, které bude potřebovat při válečné konfrontaci s Íránem. Mimoto, Izrael připravoval svojí válečnou mašinérii a týl na následky budoucí konfrontace s Íránem, která svým průběhem bude mnohem těžší než Oblakový sloup.

Účelem Oblakového sloupu, stejně tak jako jemu předcházejícímu bombardování sudánské továrny na výrobu raket, bylo omezení možností íránských satelitů (HAMASu a Islámského jihadu) použít veškerý svůj arzenál proti izraelským městům, jakmile začne vojenská operace v Íránu.

Aby se Izrael dokázal síle tohoto arzenálu ubránit, zapojil systémy KIPAT BARZEL, který však nebude účinný proti raketám HIZBALLAHu, jelikož může sestřelovat pouze rakety, které mají účinný dosah do 80 km. Proti "severním raketám" se vyvíjí systém PRO zvaný Davidův Prak, který se již testoval během loňských společných izraelsko-amerických cvičení.

Během operace v Sektoru Gaza arzenál HAMASu byl značně poškozen, ale hlavním účelem má být zapojení USA do boje proti kontrabandy na Sinajském poloostrově. Obama slíbil, že již tento týden vyšle americké vojáky na Sinaj, a tento slib se stal hlavním důvodem pro izraelské vedení, aby kývlo na cease-fire dohodu. Speciální jednotky armády USA musí se svolením egyptské vlády zahájit boj proti černému exportu íránských zbraní do Sektoru Gaza.


NOV 24\12, 2046, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat