středa 14. listopadu 2012

LÍDR BOJOVÉHO KŘÍDLA AHMAD JABARI LIKVIDOVÁN + FOTO

Dnes, 14.11.2012 v sektoru Gaza v důsledku bodového útoku IAF byl likvidován lídr bojového křídla HAMASu, generální tajemník Brigád Yizaddina al-Qassama Ahmad Jabari, nejvlivnější terorista v sektoru Gaza.
Krátká biografie
Ahmad Al-Jabari se narodil v roce 1960 v Shudjaye, jednom z měst budoucího sektoru Gaza. Absolvoval fakultu historie Islámské univerzity v Gaze, během studia vstoupil do FATAHu. Poprvé byl zatčen izraelskými speciálními službami za teroristickou aktivitu v roce 1982. Byl odsouzen k 15 letům za mřížemi. Během svého pobytu ve vězení vystoupil z FATAHu a přešel do HAMASu, jeho členství stvrdili zakldatelé této organizace Abd al-Aziz ar-Rantisi, Nizar Rayan a Salakh Shkhade.

V roce 1998 Jabari byl zatčen službami PA, ale v roce 1999 byl propuštěn na svobodu. Od roku 2002 velel Brigádám Yizaddina al-Qassama, poté, co zakladatel Brigád, Muhammad Dayf, byl zraněn. V roce 2004 ZAHAL se pokusil o fyzickou likvidaci Jabariho, ale v důsledku vzdušného útoku byli zabiti jeho nevlastní bratři, vlastní bratr a starší syn. 

Ahmad Jabari byl organizátorem četných teroristických útoků proti Izraelcům. Považuje se za iniciátora přepadení izraelských vojáků v červnu 2006, kdy byl unesen Gilad Shalit. V listopadu 2011 právě Jabari vedl jednání o podmínkách výměny Shalita za palestinské teroristy a dokonce doprovázel Shalita během procesu výměny.

Poté, co v červnu 2007 HAMAS uzurpoval moc v sektoru Gaza, Ahmad Jabari se fakticky stal "válečným komendántem Gazy". Mnozí experti ho považovali za nejvlivnější figuru v sektoru Gaza, jelikož on měl větší moc, než premiér HAMASu Ismail Khaniya.

V prosinci 2008 během operace Lité Olovo, IAF se pokusily o likvidaci Jabariho podruhé. Zničily jeho dům, ale Jabaria přežil. 




NOV 14/12. 2318, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat